Regisztráció Elfelejtett jelszó

Sztívia, a természetes kalóriamentes édesítő

Mercurius

Stevia Hírlevél

Weboldalunk látogatói és ügyfeleink számtalanszor teszik fel a kérdést: Ha a sztívia annyira jó és biztonságos, miért nem kapni a boltokban olyan élelmiszereket, amiket sztíviával édesítettek? Nos, a válasz egyszerű. Amerikában már jó ideje tiltják a sztívia élelmiszerként való forgalmazását; ott kizárólag táplálékkiegészítőként forgalmazható. Ennek okait számok cikk taglalja az interneten és számos könyv foglalkozik vele; a háttérben politikai és gazdasági érdekek állnak. 2000 februárjában Jan Geuns, a belga Leuven egyetem professzora kérelmet nyújtott be az Európai Unió illetékes szervének, hogy Európában engedélyezzék a sztíviát, mint biztonságos élelmiszert. A kérvényhez számtalan orvosi tanulmányt csatolt, és megdönthetetlen bizonyítékokkal fejtette ki, hogy egyes országokban, például Japánban vagy Brazíliában több évtizede használják ezt a növényt élelmiszerként, és mindmáig egyetlen káros hatást sem regisztráltak. Az illetékes szerv megtiltotta az Európai Únió területén a sztívia élelmiszerként vagy élelmiszer-adalékként való használatát arra hivatkozva, hogy nem bizonyítható a növény biztonságos mivolta. Független szakértő körökben a döntés nagy vihar kavart, hisz az egészségre bizonyítottan káros és több tanulmány szerint elhízást okozó, mesterséges aszpartam például zöld utat kapott mind Amerikában, mind Európában.

Sokáig nem is volt remény azt leszámítva, hogy Geuns professzor gondosan gyűjtögette a további bizonyítékokat és szinte minden évben újabb lexikon vastagságú kérvényt nyújtott be. A közelmúltban viszont komoly áttörés történt.

Az Európai Únió "új élelmiszernek" tekint minden olyan élelmiszert, amit 1997. május 15-e előtt az Európai Unió területén nem fogyasztottak "jelentős mennyiségben". Az ilyen élelmiszerek forgalmazását csak egy hosszadalmas eljárás után engedélyezik. A rendelet elvileg a lakosság biztonságát szolgálja, hisz előfordulhat, hogy a ki tudja honnan érkező, Európában ismeretlen elemózsia veszélyes egy európai bendő számára. Ez esetben sajnos úgy tűnik, a rendeletet arra használták, hogy elérhetetlenné tegyenek egy olyan növényt, ami megdöntheti a cukor, az aszpartam és minden mesterséges édesítő sokmilliárdos piaci hatalmát.

Egy német cég már jó ideje forgalmaz egy Greensweet nevű teát, amelynek egyik összetevője a sztívia. Az illetékes német hatóság tavaly megtiltotta nekik a tea forgalmazását. A cég a bírósághoz, és akkor még kevesen sejtették, hogy a sztívia történelmében mérföldkövet jelentő bírósági döntés születik. A cég számtalan tanút idézett be és sikeresen bebizonyította, hogy már a kilencvenes évek elején is forgalmazta a teát. Az egyetlen kérdés az volt, elérték-e a "jelentős mennyiséget". Mivel a rendelet nem határozza meg, pontosan mi az, a bíróság jelentősnek ítélte azt a 2,5 és 5 tonna közötti, sztíviát tartalmazó teamennyiséget, amit a cég évente átlagosan forgalmazott.

Igen, megszületett a döntés: a sztívia nem számít új élelmiszernek. A müncheni bírógság engedélyt adott a tea forgalmazására és ezzel szembe helyezkedett az EU döntésével. Az illetékes német hatóság természetesen fellebbezett, így az ügy jelenleg a fellebviteli bíróságon pihen. Amennyiben ott megerősítik a döntést, az EU kénytelen lesz átalakítani a rendelkezést vagy engedélyt adni a sztívia élemiszerként való forgalmazására. Addig viszont ez a pompás növény megmarad táplálékkiegészítőnek.

Az ügy jelentőségét mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy az Európai Sztívia Szövetség (EUSTAS) idei találkozóján olyan ital gyártók képviselői vettek részt, mint például a Red Bull. Nyílt titok, hogy számos élelmiszeripari konszern már készen áll a sztívia széles körű felhasználására. A Coca-Cola Company komoly tapasztalatot szerezhetett Japánban, ahol a betiltott aszpartam helyett a diétás kóla sztíviával készül. Talán eljön az idő, amikor az európaiaknak sem kell cukrot és más mesterséges édesítőket fogyasztaniuk.