Re: nincs cím
Ricsi Előzmény: #554548Ezek mindig annyira tetszenek :)))
Jézus után sok száz évvel íródott. Akkor írhattam volna én is, és kikiálthatnánk, jé, még ez meg az is történt. Ez baromság.
A szöveg egy másik részében az áll: "A feleségem a tanítványommá válhat."
Csak egy ötlet: ..., mondá Kéfás, miután beszélt ezzel vagy azzal. (Kéfás = Péter apostol).
Egyébként meg a cikk utolsó pár mondata a lényeg. Nem mindegy? Akár volt felesége, akár nem, a tanain legkevésbé sem változtat.
Emellett okoskodok egy kicsit...
Saul (egy bizonyos Pál apostol) sokszor írta, tegyétek úgy, mint Jézus, ki mikor ez+az volt, így és így viselkedett. Ez nála bevett szokás volt, nem is keresek rá példát, van sok.
Viszont Pál véleménye a házasságról:
1 Korinthus 7:
1. A mik felől pedig írtatok nékem, jó a férfiúnak asszonyt nem illetni.
2. De a paráznaság miatt minden férfiúnak tulajdon felesége legyen, és minden asszonynak tulajdon férje.
3. A feleségének adja meg a férj a köteles jóakaratot; hasonlóképen a feleség is a férjének.
4. A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; hasonlóképen a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége.
5. Ne foszszátok meg egymást, hanemha egyenlő akaratból bizonyos ideig, hogy ráérjetek a bőjtölésre és az imádkozásra, azután ismét együvé térjetek, hogy a Sátán meg ne kísértsen titeket, mivelhogy magatokat meg nem tartóztathatjátok.
6. Ezt pedig kedvezésképen mondom, nem parancsolat szerint.
7. Mert szeretném, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; de kinek kinek tulajdon kegyelmi ajándéka vagyon Istentől, egynek így, másnak pedig úgy.
8. Mondom pedig a nem házasoknak és az özvegyasszonyoknak, hogy jó nékik, ha úgy maradhatnak, mint én is.
Kicsit később ugyanitt:
32. Azt akarnám pedig, hogy ti gond nélkül legyetek. A ki házasság nélkül van, arra visel gondot, a mi az Úré, mimódon kedveskedhessék az Úrnak;
33. A ki pedig feleséget vett, a világiakra visel gondot, mimódon kedveskedhessék a feleségének.
34. Különbözik egymástól az asszony és a hajadon. A ki nem ment férjhez, az Úr dolgaira visel gondot, hogy szent legyen mind testében, mind lelkében; a ki pedig férjhez ment, a világiakra visel gondot, mimódon kedveskedhessék a férjének.
Ez az egész fejezet erről szól egyébként, ha valakit érdekel a téma.
Szóval ezek után én nem tudom elképzelni, hogy Jézusnak felesége lett volna. Mert a páli gondolkodás alapján akkor Jézus nem Isten dolgaival foglalkozott volna, hanem a feleségével, ami viszont minden másnak ellentmond az Újszövetségben.