Re: borsodi Lichtenstein
Grizzly Géza Előzmény: #546757Fészen találtam,lehet hogy nem is 2-3 Mrd dolcsi,hanem gázvezeték a végső cél? :
"A MOL nem magyar, hanem külföldi álláshirdetéseiben én több augusztusban felkínált állást is találtam Azerbajdzsánra vonatkozóan. (pld: MOL Group is hiring! View and apply for the Exploration Geologist Job at MOL Group in Azerbaijan)
Szóval a helyzet árnyaltabb. Ha ránéztek a térképre, a Nabuccó gáz-vezeték egyetlen résen keresztül tud csak eljutni felénk, Azerbajdzsánból indulva (kaszpi-tengeri gázkutakból és környékéről mindent összegyűjtve) Azerbajdzsánon keresztül.
Nincs mese, így alakult. Északon Oroszország, délen Irán. Vagy velük legyünk inkább jóban? Mert csak ez a két lehetőség kínálkozik, hívjuk reálpolitikának vagy bárminek. Irán és/vagy Oroszország, vagy Azerbajdzsán? Melyik a jobb? És velük hogyan lehet? A "kis" Magyarország a "hatalmas" oroszokkal, vagy az atomfegyvert építő, és az egész világgal szembeszálló Iránnal. Komolyan?
Magyarország kicsi...legyen arányérzékünk. Azerbajdzsán még csak tápászkodik, épp csak nő, kezd gyarapodni, velük talán még lehet "alkudni".
Vagy komolyan gondolja bárki is, hogy a magyar miniszterelnök, hívják Orbán Viktornak, vagy bárkinek, Irán, a világpolitika, és Putyin orosz sakktáblája mellé egyáltalán le tudna ülni? Hogy van egyáltalán választásunk?
Örményország egyszerűen csak nem fontos. Kegyetlenül hangzik, de így van. Ez a "realpolitika", legfeljebb ezért kellene bírálni a magyar kormányt, hogy miért játssza ezt a játszmát egyáltalán, mert abban a régióban erkölcsösen nem lehet, ez világos mindenkinek.
Örményország nem fontos, mert a vezeték Azerbajdzsánból nem Örményországon jön(ne) keresztül, (hiszen utálják egymást) hanem Grúzián, mint a mellékelt térképen láthatjátok. Ők, a grúzok is rosszban vannak az oroszokkal, úgyhogy szép lassan összeáll az "útvonal", tud jönni a gáz. Minden stimmel...
Mert nem ez a fontos? A fontosabb? Vagy azok, akik most azonnal ítélkeznek, (az összes részlet ismerete nélkül) azok máskor meg kiakadnak majd azon, hogy a magyar energiabiztonság miért függ még mindig az oroszoktól, miért nőnek az árak állandóan, és a "felelős" magyar kormány miért nem csinál már végre valamit."