Hozzászólás
Igazából engem hirtelen az "ütött meg", hogy milyen rövid idő alatt mennyi esemény történt, és hogy ez hogyan változtatott meg szinte egy pillanat alatt mindent. Én igazából a magyar hadvezetés motiváltságán gondolkodtam el, nomeg a "mit kerestünk ott"-on, illetve azon, hogy miért engedtük a megszállást.
És rájöttem, hogy téves az a nézőpont, ami arról értekezik, hogy "miért nem álltunk ellen a németeknek". Hát azért nem, mert azt hittük, hihettük, hihette teljes joggal a hadvezetés és az egyszerű katona is, hogy a beérkezett csapatok mennek a frontra és Magyarországért (azaz együtt) harcolni. Egyszerűen a kérdés feltevés is anakronisztikus innen nézve, hogy "miért nem álltunk ellen", hiszen éppen azt hittük, azt vártuk, hogy ez mikor történik már meg.
Aztán amikor kiderült, hogy ezek nem átvonuló csapatok, hanem megszállás, akkor már késő volt. Ugyanakkor itt jön be az a probléma is, hogy pont emiatt szokás minket elmarasztalni, meg utolsó csatlósnak hívni, holott erről szó sincs, akkoriban mi még hadban álló ország voltunk és azt hittük, hogy megtarthatjuk a frontot a határokon kívül - minden bizonnyal - a háború közelgő végéig.
Én arra szerettem volna utalni, hogy szerintem valami ilyesmi motiválhatta a magyar hadsereget a cselekedetiben, azaz hogy nem volt ez valami logikátlan dolog, viszont pontosan az a hibája volt, mint annyiszor más hasonló esetnek: Nem kalkulált "b tervvel", egyszerűen azt hitte, hogy biztosan így fog minden történni.
Egy hirtelen megzavarodott, lehetetlen helyzetbe került hadviselést ÉRZEK, ami valami utolsó szalmaszálként a német csapatokat is segéderőnek hitte. Utána meg nem volt már szavunk, hiszen ami még hadrafogható volt, ami még ellent tudott állni a hadseregből, azt tényleg a frontra kellett küldeni hovédeni.
Ami utána történt, az valami egészen más, de pont az az érzésem, hogy egyszerűen elképzelni nem tudta VOLNA a reguláris haderő azt, ami a megszállás után történt, és ha ez legalább a fantázia szintjén felmerült volna, akkor másképpen alakul a történelem.
Nem védeni, vagy felmenteni akarom a magyar hadvezetést, egyszerűen csak megérteni, hogy mi volt a hiba és mi vezetett ahhoz, ami történt.