Re: "Horthy nem tekinthető államférfinak" – hamis legendák, elfeledett történetek a kormányzóról
Előzmény: #535773Köszönöm, erre gondoltam :)
Szóval én arra gondoltam, azon meditáltam el, hogy szerintem a magyar hadvezetés csúcsa és ennek következtében a hadviselős abból indulhatott ki, hogy a magyar olajmezők semmire sem elengedőek, tehát a németeknek a román olajmezőket minden áron meg kell tartani. Vagyis egyszerűen fel sem merült bennük az, nem is készültek arra, hogy a németek egyszerűen kivonulnak.
Ennek az elképzelésnek pedig történetesen tökéletesen megfelel az a magyar "tessék-lássék" felvonulunk, hogy "ott voltunk" hadviselés, amit dél Erdélyben csináltak, mondván, a'la Don kanyar, odaküldjük a csapatokat, nem kell komolyan venni, mert ez csk egyféle hátvéd, utóvéd, elterelő hadműveleteket lesz, hiszen a német hadvezetés úgyis a fő erőit küldi majd oda.
Én úgy vélem, hogy ha a fenti elképzelés egészen jól jellemezné azt az időszakot, illetve egyáltalán nem volt hibás, erre valóban lehetett építeni, hiszen az Attila vonal védelme rendben volt, ha Dél Erdélyben is csak "söprögetni" kell a németek után, akkor pedig addig sem ér ide a front, vagyis teljesen jogosan feltételezhető volt, hogy a fő támadóéket a szovjetek tőlünk északra viszik, és itt feltartva a szovjeteket, egy pár hónapos (a'la Olaszország) állóháborúval kihúzzuk a háború végéig, azaz az országot nem éri támadás, ami remek tárgyalópozíciót hozott volna a háború végén Horthynak, ugyanis meglehetősen érdekes lett volna azon elképzelés, hogy egy területileg egységes, és egyébként meg nem szállt országot miért szabdalnak szét.
Ha pedig ezt egy pillanatra elképzeljük lehetségesnek, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy tökéletes kétségbeesés és káosz uralkodott el az egész hadvezetésen, amikor kiderült az, hogy a németek tulajdonképpen elárultak bennünket. Ez egy igen érdekes szemlélet, mert ezt nem így szokták mondogatni, de ha a fentiek igazak lehetnek, akkor valójában ez történt.
Innentől viszont egyértelmű lehet az is, ahogy meginog a németekben a magyar hadvezetés maradék bizalma is, de nem tudnak mit tenni - tehát komolyan a kiszállás kerül szóba az ország területének megvédése érdekében, de ekkor a németek már közbelépnek, hiszen nem akarják, hogy egy semleges Magyarországon keresztül pillanatok alatt elérjék Németországot a szovjetek, hiszen akkor harapófogóba kerülnek és Berlin szinte hónapok alatt elesik.
Ekkor pedig úgy döntöttek, hogy Magyarország mégsem eshet el, mégsem kerülhet szovjet kézre idő előtt, így eldöntötték, hogy abból hadszintért csinálnak, amig fel nem készülnek egy ellentámadásra, ami ugye később a Tavaszi ébredés kudarcában testesült meg.
Szóval, ha úgy tetszik, valami olyasmit akarok mondani, hogy ha nem vesszük figyelembe azt, hogy mi lehetett a hadvezetés elképzelése a háború általános stratégiájáról, akkor érthetetlenek azon hadmozdulatok, amelyekre utalsz, de ha olyan környezetbe tesszük, hogy általában mire gondolhattak akkor, illetve mire készülhettek, akkor valójában nagyon is logikussá válhatnak.
Mi a véleményed?