Re: Csakhogy borzadjunk el az emberi gonoszságon.
phiona Előzmény: #532525A legnagyobb tisztelettel és megbecsüléssel a hited iránt, lenne 1 kérdésem, remélem nem bántalak meg vele. Szal: miért ilyen életidegenül archaikusak a Bibliafordítások? Ez hangsúlyozza h vmi régiről van szó? v h mert nem a beszélt nyelv ez ettől különb? Nemtom, de nézzük ezt a mondatot:
„És egy közülök azonnal oda futamodván, egy szivacsot vőn, és megtöltvén eczettel és egy nádszálra tűzvén, inni ád vala néki.” Le lehet írni méltósággal élő nyelven is, pl: : És egy közülük azonnal odafutott, egy szivacsot vitt, és megtöltve ecettel egy nádszálra tűzve inni adott neki. Jó persze a folyamatos – befejezett múltidő cizelláltsága elvész ezzel, de kihalt a nyelvünkből is.
Viszont ez a régieskedős olyan kompenzálós (nekem), mért kell ez, miben mankó? Nem is jó a fordítás, mit vitézez, a vitéz szóhoz a magyar nyelvben pozitív jelentéstartalom kapcsolódik, katonák ezek nem mások. És nem tudok szabadulni a gondolattól h pl a római katolikus vallás azért nem tud megszólítani pedig nagyon nagy szükség lenne rá itthon is, mert nem tud megújulni. Sőt demonstrálja az avittat, jó, értem a hagyományok és liturgiák szerepét, de „szivacsot vőn”... – így nem lehet téríteni sztem, gospellel pl igen :-) szal közelíteni kéne az emberekhez és nem távolítani idejétmúlt nem is épp jó fordításokkal azt hiszem, ezért nem értem ezt a ragaszkodást.
Épp elég a valláson a múlt súlya amit cipel, hatalmas örökség de lehúzó is, nehéz az újítás belátom de a hívők megnyeréséhez valszeg nélkülözhetetlen… Durva de zseniális ahogy Fellini a Róma című filmben definiálta a problémát, vö tartalom és forma, és azóta eltelt jópár év de ugyanúgy aktuális…