Re: nincs cím
Előzmény: #525064"Van, akinek az Isten pénze se elég, ez igaz, de minden alapot nélkülözve feltételezed ezt rólam."
Ne fordítsad meg a mondandómat, mert úgy értelmetlenné válik! Én nem azt mondtam, hogy NEKED az isten pénze sem elég, hanem azt, hogy MINDENKIRE IGAZ az, hogy ahogy emelkednek a lehetőségei, úgy nőnek az igényei is. Ez a normális, aki mást mond, az vagy hülye, vagy hazudik. Én ebben a kontextusban írtam azt, hogy ahogy növekedni fog a lehetőséged, úgy nőnek meg az igényeid (csak gondoljad végig a multadat ebben a kérdésben), vagyis amit korábban elképzeltél, hogy elég lenne, az egyszercsak kevés lesz.
"Az elmúlt években is folyamatosan kevésbé emelkedett a finanszírozási igényem, mint a bevétel. Figyelek is rá."
Most nem ugyanarról beszélsz, mint én. Az, hogy pénzügyileg pozitív az egyeneged az jó, de ez nem azt jelenti, hogy úgy élsz, ahogy igazából szeretnél! Magyarán szólva én nem a kiadásaidra mondtam a növekedést, HANEM AZ IGÉNYEIDRE. A kettő között óriási különbség van, az egyik egy financiális mérték a másik egy érzelmi kérdés. És ha elválik az IGÉNYED a FINANSZÍROZÁSTÓL az folyamatos frusztrációt jelent. És nagyon nehéz megállni ebben.
"Nem azt jelenti, hogy sanyargatom magam, de bizonyos luxusfogyasztási vágyak természetesen az aktuális helyzet függvényében elhalasztásra kerülnek."
Pedig ez pontosan azt jelenti, amit írtam: MEGENGEDHETNÉD MAGADNAK, DE NEM TESZED. Ezt sanyargatásnak hívják, akárhogy is próbálod szépíteni a dolgokat. És mielőtt átharapnád a torkomat ezért, kérlek, hogy gondoljad ezen mondatot végig a fentiek fényében: Ez egyszerűen arról szól, hogy LENNE lehetőséged VALAHOGY élni, DE NEM ÉLSZ ÚGY, vagyis megvonod magadtól az ÉLETET egy jövőbeli élet vágya alapján. Csakhogy ez akár fordítva is elsülhet, a befektetés is elveszhet, és akkor sem később, sem most nem éltél. A források nem korlátlanok, ám ha mégis sikerül az elképzelésed és létrejön a vágyott vagyon valamikor, akkor az igényeid AHHOZ a szinthez fognak korellálni, amire furcsa módon éppen nem lesz elég az a vagyon.
Azok a luxuscikkek, amikre vágytál mondjuk öt éve, azok mondjuk most már elérhetőek lennének a számodra (tehát azért nem luxus, mert megvehetnéd), de MÉG MOST SEM VESZED MEG EZEKET, mert majd akkor veszed meg, amikor olyan helyzetbe kerülsz. Csakhogy: Mire abba a helyzetbe kerülsz, addigra az a "luxus" már inkább a "plebsz ópiuma" lesz a számodra, és már egészen mást akarsz majd. Csak figyeljed meg magadon, hogy amikor nekiveselkedtél ennek az egész játéknak, amit most játszol, és amiben azt hitted, hogy az "majd elég lesz", az valójában már most a rendelkezésedre áll, mégsem elégítene ki, ha megállnál.
"Amint fellép egy vágy, azon kell agyalni, hogy lehet minél hamarabb olyan többletbevételre szert tenni, ami lehetövé teszi, hogy könnyedén kielégitsem. Ez is a pénzügyi intelligencia része."
Nem, ez nem intelligencia, ez egy ideológia arra, hogy miért vonjam meg magamtól a vágyaimat. Mert ez szó szerint erről szól, megmagyarázni, hogy miért lesz jobb, ha most nem élek, nem elégítem ki az igényeimet.
Tudod mi ebben a furcsa? Cáfolj meg ha tévedek. Tegyük fel, hogy igazad van, a forrásaid állandóan nőnek, rendben vannak. Ebben az esetben ugye eléred a célodat, ámde minek? Ebben az esetben ugyanis FOLYAMATOSAN jól (jobban) élve, a vágyaidat állandóan kielégítve is elérnél a célodhoz, bár kicsit lassabban, de sokkal élvezetesebben. Ugyanakkor, tegyük fel, hogy nincs igazad, a forrásaid csökkenni kezdenek, avagy nem lesznek rendben. Ebben az esetben pont nem az fog történni, hogy hurrázhatsz, hogy milyen okos voltál, hogy félretettél, hanem az, hogy SOHA TÖBBÉ nem lesz esélyed arra, hogy úgy élj, ahogy élhettél VOLNA, amikor még rendelkezésre álltak a források. Vagyis valójában bármerre mész, rosszabbul jársz, mintha a vágyaidat és a REÁLIS IGÉNYEIDET tennéd az első helyre.
"A legtöbben ezt fordítva csinálják: elöbb megveszik (hitelre), utána megpróbálnak hozzá bevételt szerezni (többnyire nem sikerül...)"
Szeretném újólag jelezni, hogy a kölcsönből élet pontosan ugyanaz, mint az, hogy majd amikor összeszedem azt a pénzt, ami ezt kitermeli, akkor megveszem. Csak az előbbi legalább élvezi azt, amire vágyott, te meg nem fogod. És még egyszer jelezném: Nem csak a mindent befektetni és a totálisan kölcsönből élni létezik, amiről én beszélek az pont a KÖLCSÖN NÉLKÜLI élet a jelenben. Mert azt is meg lehet csinálni, bármilyen hihetetlen is ez első olvasatra.
MINDEN jövedelem beosztható és MINDEN jövedelem mellett adósságba verheti magát az ember és MINDEN jövedelem mellett élhet úgy, hogy ne élvezze az életet. Ez a személyes döntés.