Re: nincs cím
prospero Előzmény: #520065Volt egy nagyon nagy rali 2009 márciusa és 2010 márciusa között, amikor pl OTP ment 700%-ot. A mnyp pedig realizált ebből mondjuk 10 és 20% között és a sajtóban jött az üdvrivalgás, hogy a mnyp visszaszerezte amit elbukott a válság során. Csak közben elveszett 12 év hozama, meg annak a kamatai örökre mondjuk az én esetemben.
De tegyük fel, hogy nem szűnik meg a mnyp pénztár és 3,8 millió ember az idők folyamán szép fokozatosan belép a mnyp pénztárba. Gyüjtögeti a vagyonát amely exponenciálisan nő. Nemsokára a legnagyobb befektetők lesznek a magyar állampapírok piacán, ráadásul a piac 80%-a 5 nagy pénztár kezében összpontosul. 20 év múlva jön egy krach - esélyes - és a mnyp pénztárban lévő tagok hirtelen búcsút mondhatnak befektetéseik nagy részének és ezzel nyugdíjuknak. Szerinted mekkora politikai nyomás nehezedik a mindenkori kormányra, hogy veszteségeiket kipótolja?? Megsúgom. Szerintem nagy. Olyan nagy, hogy szerintem nincs is olyan kormány aki képes lenne ellenállni ekkora szavazatvásárlási lehetőségnek.