Re: vagyon vagy reálhozam? nem mindegy.
Előzmény: #517017"A nem pályakezdők szabadon választhatnak, hogy csatlakoznak-e valamelyik pénztárhoz."
Még egyszer leírom, hiába írod a zöldségeket, én nem akartam belépni és köteleztek rá, pedig nagyon nem voltam már pályakezdő, ahogy az alkalmazottak sem. Nem volt opció, hogy belépsz vagy sem.
"Nem mindegy, hogy 42 vagy 60 még a forradalomban sem cirka 20 év. :)"
Azt írtam, hogy rosszul emlékszel, mert kötelező volt a belépés, ehhez tettem hozzá, hogy 55-60 év körül már nem volt kötelező, de nem emlékeztem a pontos számra. Azt tudtam, hogy jóval a pályakezdő életkor felett is kötelező volt a belépés. Egyébként, azóta meg folyamatosan kötelező, ebben pont semmiféle változás nem volt.
"De miért lépett volna be egy 55 éves gondolkodj azért, hogy 1 hét múlva nyugdíjba menjen és ne kapjon semmit az mnyp-ből de még az állami nyugdíj 25%-át is elbukja?"
Mert mondjuk állami alkalmazott volt, vagy az uzsoraszektor részese, havi 2-8 millás fizetéssel, aminek a hozama és az alapja több, mint amennyit nyugdíjban bukott volna a maximált kezdőnyugdíj miatt. Példának okáért. Vagyis mindenki belépett, aki a maximált nyugdíjon felül fizetett be, mert a 75%-al sem csökkent a nyugdíja.
"Nehéz eset vagy, nem egyszerű veled vitatkozni. :)"
Ha meg sem próbálod, akkor tényleg nehéz.