Regisztráció Elfelejtett jelszó

Görögországnak ki kell lépnie az eurozónából?

prospero

Látszik, hogy mekkora probléma a görögöknek és a déli perifériának az euro. Mekkora probléma a drachmára történő visszatérés.

Szerintetek miért nem inkább abban gondolkodnak, hogy maradjon az euro a periféria országokban, a hasonló fejlettségű magországok pedig hozzanak létre egy saját devizát ami az ő fejlettségi szintüknek megfelelő, azaz ők lépjenek tovább, ezzel segítve, hogy a periféria országok euroja a gazdaságuk által kívánt megfelelő értékre beálljon. Az EKB pedig mindkét devizát kezelné. Így nem kellene közös euro kötvény, nem kellene levezényelni a drachmára történő visszatérést, ami valószínűleg egész Európát meg fogja rengetni. Vagy nagy hülyeség, amit mondok?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/vilagbank_fel_kell_keszulni_a_gorog_kilepesre.168071.html

Világbank: fel kell készülni a görög kilépésre

2012. június 1. | 08:51

"Az eurózónának fel kell készülnie arra, hogy Görögország kilép az eurózónából, ellenkező esetben ugyanis gazdasági veszélyövezetté válhat a térség - véli Robert Zoellick, a Világbank elnöke. Zoellick szerint a politikusoknak mentálisan is fel kell készülniük.

Robert Zoellick, a Világbank hamarosan leköszönő elnöke a Financial Times mai számában az eurózóna kilátásairól írt. Zoellick szerint az eurózónának fel kell készülnie arra, hogy Görögország kilép az eurózónából és a bankok külső segítségre szorulnak. Ha ez nem történik meg, akkor könnyen lehet, hogy a térségből gazdasági veszélyzóna lesz.

A tagországoknak készen kell állniuk, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak a bankoknak... "de távolról sem világos, hogy az eurózóna állam- és kormányfői mentálisan felkészültek-e erre a lépésre" - véli Zoellick. Szerinte az egyszeri pénzügyi segítség valószínűleg nem lesz elég, ez ugyanis az alacsony hitelezési aktivitás problémáját nem oldaná meg.

Hasonlóan nagy kihívást jelent a problémás országok (például Spanyolország) középtávú finanszírozásának biztosítása. Zoellick szerint ennek két módja lehet: a bankok ESM-en keresztüli feltőkésítése, vagy az eurókötvények. A németek azonban egyelőre mindkét lehetőséget elutasítják. "