Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #514814

"Ez a lényeg, a nagy államadósság elleni szabadságharc arról szólt volna Orbánék részéről, hogy nekik jó a 7%-os hiány is."

Nem. Arról volt szó, hogy TUDHATÓ, hogy az 5% sem tartható, illetve arról, hogy akkor indítsuk be a gazdaságot egy kis pénzzel. ERRE mondta az EU, hogy szó sem lehet róla, magyarul azt, hogy ez az út nem járható. ERRE ÉS EZÉRT lett az, hogy akkor másfelé kell elindulni. Magyarán, semmi nevetséges nincs ebben, teljesen konzisztens minden, ha a lényeget nézed: 2010 útkeresés, iránykeresés, kényszerből(!) erre elindulás. Szemmel látható, hogy 2010-ben emiatt kapkodás volt, hiszen senki sem számított erre a példátlan diktátumra, hasonlóképpen 2011-ben arra nem, ahogy méginkább ránk kényszerítik a 3%-ot, miközbem mindenki mást engednek jobban adósodni, tehát valójában nem hagytak más utat, csak azt, hogy akkor erre menjünk.

Szemmel látható, bárki megláthatja, hogy 2010-2011-ben fogalmuk sem volt még az irányról, arról, hogy hogyan lehetne előre menni, kapkodtak, keresték a "tankönyveket", aztán ahogy elkezdtem írni, hogy "helyes a fogyasztás adóztatása" és a virtuális GDP kiárazása (ezt már történetesen 2006 óta írogatom), onnantól szép folyamatosan el is kezdték ezt kommunikálni. Félreértések elkerülése végett nincs ok-okozat a két állítás között, csak az a tény, hogy megtalálták az utat, az irányt és az ideológiát is hozzá. Nem hiszem, hogy ezzel probléma lenne.

"ilyen alapon 2010-ben is ugyanez történt, a különbség hogy akkor volt egy kormányváltás."

Nem egészen ugyanaz a két helyzet. 2010-ben elvileg négy éves kormányzás után ismert és jól számított adatoknak kellett volna lennie, ehhez képest kiderült, hogy azok csak trükkök százai és tényleg százassával dőltek ki a bilik az áfavisszaigénylésről, kötelezettségekről, felélt vagyon kényszerpótlásáról, mindenről, beleértve azt, hogy tarthatatlan volt a 2010-es költségvetés még oszkogatóka szerint is, ingatlandó és egyéb hazaáruló ötletek ellenére is. Egyebekben 2011-re már mindenki valamicske javulást várt a világban, vagyis az annak megfelelő tervezés egyáltalán nem volt hiba (ezt másnak se lehetne felróni), de kiderült, hogy nem így van, sőt az EU tényleg egyenesen 2%(!) körülire akarja a hiányt leszoríttatni velünk. Ez pedig azt jelenti, hogy muszáj volt mindent áttervezni, átszámolni és ennek alapján arra meghúzni a szíjat, amely tartható lesz. Ez 2012-ben már látható eredményt hozott, idén nemhogy tartjuk a számokat, hanem kifejezetten jobbak jönnek, mint amiket várni lehetne.

"De azért te csalásnak nevezed ugyanazt, ami 1 évvel később is megtörtént."

Csalás az, amikor valaki tudottan úgy tervez, hogy tudja, az betarthatatlan. Tévedni emberi dolog, az mindenkit megillet. De a 2006-os és 2010-es költségvetésről tudható volt, hogy működésképtelen, és csak Brüsszel aktív asszisztanciája mellett lehetett egyáltalán beadni.

"Ellenben te egy olyan gazdasági teljesítményt éltetsz, ahol a GDP csökkent, az adóbevételek csökkentek."

Nem éltetem, hanem megjegyeztem, hogy az nem gazdasági teljesítmény, amikor uzsorát vesz fel a nép és azt amikor külföldi üveggyöngyre költi, akkor a kereskdelmet elszámoljuk "nyereségnek". Ez egyszerű hazugság. Ha tehát ezt kiárazzuk a rendszerből, akkor természetes, hogy a GDP csökkenni fog (kretén elmélet szerint), ugyanakkor ha jobban belegondolsz, magad is érezheted, hogy EGY BELFÖLDI KERESKEDELEM (vagy import) ugyan mitől lenne TERMELŐ TEVÉKENYSÉG, azaz mit keres ez az adat a GDP-ben? Ez maximum egy okozat lehet a GDP esetében, hogy ha a termelés ÉS a jöveldelem nő, akkor nőhet a kereskedelem, de nehogy már az ÉRTÉKESÍTÉS legyen a termelés!

"Ez csupán annyit jelent, hogy a gyengülő gazdaság mellett nőtt az állami újraelosztás mértéke, ami eddig is hatalmas volt Magyarországon."

Pont nem, ez csak a GDP alapú tekrén elszámolás látszatja. Valójában éppen csökkent, vagyis eddig volt példátlanul magas.

"Erre akkor mutathatnál adatot is, ha már úgy adod elő magad, mint aki tényekről beszél."

Esetleg vedd elő a statisztikákat, nem én találtam ki, vettem a fáradtságot és elolvastam az erről szóló cikkeket.

"Ja, hogy az idei államháztartási hiánycélról beszélsz. Megint a kettős mérce, ugye, most év elejéről beszélsz az egész évre..."

Azt írtam, hogy EDDIG, nem prejudikáltam az év végét. Idén pedig nincs manyup pénz, nincs benne semmi virtualitás, ráadásul szokásosan orrnehéz a költségvetés, vagyis figyelemreméltó a jó helyzete. Ezen nem tudom miért kell vitát nyitni.

"Mi volt 20 milliárddal kevesebb?"

Az államadósság finanszírozása, mivel erről beszéltünk.