Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

matgab Előzmény: #512770

Én kíváncsi lennék azért az auditor barátod véleményére, hogy ez a tranzakció ilyen módon történő elszámolása hogyan fogja növelni a saját tőke értékét, mert én bizony azt nem látom.

Ugye a történet -ha én jól látom és ha te jól magyaráztad el az auditornak- arról szól, hogy volt egy baromi nagy goodwill, ami megjelent az Estar mérlegében az EETEK megvásárlása után, mivel az EETEK-ben nem volt az eszközöknek akkora a nyilvántartás szerinti értéke, mint amennyi a vételár volt.

Aztán mivel ebből a goodwill-ból leírtak 5 milliót, és a maradék kb. 15 milliónyit (a számoknak most nem néztem utána) átvezették az egyes eszközökre, miután azokat felértékelték piaci árfolyamra (az más kérdés, hogy ki értekelte fel és milyen metodikával dolgozta ki az adott piaci ár szerinti értékét az egyes eszközöknek). De tegyük fel, hogy jól számolt.

Nos ezek után meg a Deloitte-os (aki egyébként tagja Big4-nak és az Estar könyvvizsgálója) partner felvetette, hogy rosszul van elszámolva ezen felértékelt eszközök nyilvántartása, mert ezen eszközöket nemhogy nem lehetne átértékelni, hanem egyenesen nem is szerepelhetnének az Estar nyilvántartásában!

Tehát a mérlegben az eszközoldal csökkenni fog. A forrás oldalon a hitelállomány változatlan, hiszen az egész tranzakció nem érinti a kötelezettségek állományát.

Akkor pedig az egyetlen dolog ami csökkenhet (ha ragaszkodnak az eddig nem mindig meglévő mérlegegyezőségükhöz), akkor az az, ha a saját tőke csökken.

Annak is az a sora, amit úgy mutattak be -szerintem helytelenül összevonva az eredménytartalékot és az értékelési tartalékokat- hogy eredmény és egyéb tartalékok...

+1): Valószínűleg nem azért nem rukkol ki a cég az új beszámolójával, mert az annyira megnövelné a saját tőkéjüket, hogy hirtelen nem tudnának választani a jobbnál jobb finanszírozási ajánlatok közül, hanem inkább kijönnek egy helytelenül elkészített beszámolóval, azt megpróbálják egy bank kockázatkezelő osztályának torkán lenyomni felrántani a hitelt és utána kijönni a valódi mérleggel.

Amúgy az egy érdekes kérdés, hogy elméletileg a NAVH töröltethetné a cég adószámát, mivel nem nyújtotta be határidőre a beszámolóját. Akkor pedig fuccs lenne bármilyen tevékenységnek és ÁFA visszaigénylésnek. Bár ez azért szeptember előtt nem lenne várható, addig meg csak elkészül már az a beszámoló...