Re: nincs cím
lagwagoner Előzmény: #512504Az autós példámat ketté választottad pedig ez lenne a lényeg, hogy szabadság konzervatív alapokon: ugye leírtál egy hétköznapi példát, de te 100%-os finanszírozásra számoltad ki. Igen, ha 100%-ban (vagy ahhoz közel) akarja finanszíroztatni a gépkocsit az illető, akkor ezt megteheti, de keressen messze az átlag felett, hisz vélelmezhető, hogy ha meg is szűnne a munkája 5 éven belül, van megtakarítása, amiből fizeti a tőketartozást. Vagy ha nem keres átlag felett, akkor csak annyit finanszírozzon belőle aminek a törlesztése nem okoz gondot: 4 millás autónál 1 milliót, aminek a törlesztése kb. 20-30e HUF havonta.
De visszatérve a 400 000 -et kereső példához: mondhatja azt az illető, hogy inkább vesz fel egy 7% THM-ű hitelt mint egyben kifizeti a 4 M HUF-ot (amely 4 Milliója 8%-os államkötvényben gyarapodik) ami fial. Így jól járt az állam, mert hazánk fia/lánya finanszírozza, jól járt a reálgazdaság, és maga vásárló/hitelfelvevő/racionális megtakarító is pénzügyileg. A szomszéd is akarhat ilyen autót, de vagy ő is keres legalább 400 000-et havonta vagy gyűjt az önerőre, mert egy jól működő pénzügyi szabályozó rendszer nem engedi a felelőtlen eladósodottságot, de nem is gátolja a gazdaságot, bünteti a hitelképes fogyasztót javak vásárlásában.
Az adminisztratíva kijátszása megint más sztory. Emlékszem egyik kollégám 2009-ben azzal hencegett, hogy nem valós jövedelemigazolást adott meg autója vásárlásakor (magamban: ugyan ezzel most kit csaptál be? Magadat.) No comment.
Igazad lehet. Példám nem életszerű....ebben az országban.
"Egyszerűen a türelmetlenség és az adj Uram, de azonnal viszi erre rá az embereket, nomeg az, hogy ha a szomszédnak van, akkor legyen nekem is."
Az alap óvodai tulajdonságokat nem én vagyok hivatott pénzügyi szempontból elbírálni. Önmagunk érzelmi szintjéért ne a pénzügyi rendszer legyen felelős és főleg ne a racionálisan gondolkodók előtt zárjuk be a lehetőségek kapuját, akik potenciálisan fellendíthetik mind a reál-, mind a pénzügyi szférát, és az egészséges cash-flow körforgását is értik és élnének vele.