Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Összeomlik a görög gazdaság

Előzmény: #510537

Na akkor még egyszer Prospero cikke:

"Ezzel párhuzamosan továbbra is zuhan az ipari termelés."

Nem tudom, hogy te mennyi görög IPARI termékről tudsz, avagy gyárról, de én például egyről sem. Olaszországból rengetegről, még Spanyolországból is, de görögöt nem tudok. Magyarul, az ipar termelése nyilván nem zuhanhat, mert ami nincs, az nem zuhanhat. Vagyis, így gyártják a liberálbolsevikok a hazugságot, méghozzá olyan szinten, hogy már maguk is belezavarodnak.

Hiszen, ha a megszorításoktól zuhanna az ipari termelés, akkor természetesen óriási hiba lenne a megszorítás. Node a megszorítástól egy exportra is termelő iparág mitől zuhanna meg? A (tisztán) belföldi fogysztásra termelő belföldi ipar már megzuhanhat a megszorításoktól, azonban ez is csak akkor igaz, ha olyan terméket állít elő, ami egyrészt sehol máshol nem eladható még az Unión belül sem, másrészt akkor, ha az eleve csak az "ingyenpénzből" pazarlást elégítette ki. De ez sem túlságosan valószínű.

Ennél sokkal egyszerűbb a valóság.

Az az, hogy mivel elzárták a hitelcsapokat, ezért nincs uzsorázás és mivel nincs uzsorázás, ezért nincs fogyasztás. És mivel csökken a fogyasztás, ezért csökken a GDP, és itt ordít fel legjobban az, amit írtam, az, hogy a GDP-nek semmi köze a gazdasághoz amikor azt a fogyasztással pumpálják fel, és nem a gyártással. Tegyük ehhez gyorsan hozzá azt, hogy természetesen egy Amerika méretű, kvázi zárt gazdaság esetében egy gazdaságélénkítés==fogyasztásélénkítésnek nagyon limitált időtartamban és célból van értelme (->gazdasági válság hatására megzuhanó ipar életbentartása, magyarán, hogy felvásároltassák a terméket, hogy az ipar ne dögöljön meg, mire elmúlik a válság), ugyanakkor egy nyitott gazdaságban éppen azért nincs, mert a fogyasztás költségei abban az országban keletkeznek, ahol fogyasztanak, mig annak az értékteremtése, azaz profitja abban az országban keletkezik, amelyben a terméket gyártják.

Azt hiszem ez Kína felemelkedése után nem igényel magyarázatot, illetve, nem szükséges magyarázni, hogy Amerikában miért van értelme ennek a gondolkodásmódnak, különösen akkor, amikor azt mondja: Én adom a pénzt és fogyasszanak mások.

Csakhogy mi a különbség Németország és Amerika között? Az, hogy Németország nem tud pénzt nyomtatni! Azaz nem tudja azt mondani, hogy kinyomtatom a papírt (üveggyöngyöt), és eladom a világnak (indíánok), hogy megszerezzem az ő értékeiket ezekért, Németországnak ugyanis értéket kell adnia értékért. Ebben a formában tehát egy oldalról teljességgel értelmezhetetlen az, hogy a "normális országok" miért ne öntsék a pénzt a perifériára, hiszen az az életmód és életszínvonal, ahogy eddig éltek, az éppen azért volt lehetséges, mert felvásárolták a termékeiket.

Vagyis valójában az Unión belül pontosan akkora egyenetlenség alakult ki, mint az USA vs. világ között a dollár uralma miatt, ugyanakkor az Union belül ez egyszerűen azért alakult így, mert a németek hajlandóak dolgozni, a görögök meg nem. Az USA-ban bár óriási területi adottságok és különbségek vannak, de ilyen jellegű mentalitásbeli különbség nincs. Hasonlóképpen itt látható a probléma megint Európában, bár látszólag egységes, de valójában a nemzetállamoknak kellene a problémákat megoldani, és ez lehetetlen akkor, ha a pénzügyek felett nem tudnak diszponálni, jelenleg ugyanis hiába szeretné Németország leértékelni mondjuk az EUR-t, ami még versenyképesebbé tenné a termékeit az Unión kívül, és mellesleg elinflálná a görög adósságot - nem teheti meg.

Ugyanakkor azt sem teheti meg, hogy "nem osztja vissza a profitot", hiszen végső soron az ő profitja abból fakad, hogy a görögök fogyasztottak és fogyasztanak. Tehát tulajdonképpen "elvárható" a visszaosztás. Már csak a saját gazdaságuk érdekében is, hiszen ha a PIIGS nem fogyaszt tovább, azt az ő iparuk fogja megsínyleni, hiszen a felvevőpiacuk nagy része éppen az EU.

Ugyanakkor ehhez képest még nyilvánvalóbb lehet bárki számára, hogy a GoldCan Smash bűnbandához képest Európának nem lehet érdeke az egységesség az amerikai értelemben, tehát az államok leépítése az uzsoráslobbi egyeduralkodása érdekében egyszerűen nem lehet alternatíva, de még csak abban az értelemben sem, hogy összeállunk az USA-val és beleolvadunk. Mi vagyunk ugyanis az indiánok, avagy mi élünk az usa lébensraumban.

Egyszerűen csak az a megoldás, ha felfogjuk, hogy a problémát nem Németország ipara okozza (-> az tulajdonképpen csak az eltérő kultúra következménye, ami mindenképpen megmarad, akármit is találnak ki), hanem az, hogy adósságból (sz*rból) akartak várat építeni.

Azt hitték, hogy az adósságból fel fogják húzni a PIIGS-et, és akkor egységes lesz Európa, mindezt pedig úgy hitték, hogy EURÓPAI SZINTEN nem tartottak igényt az önálló pénznemre. Az EUR ugyanis NEM önálló pénznem, az ugyanis nem Európa pénzneme, hanem a bankárkláné, amllyel úgy szórakozik, ahogy csak akar, ezzel szemben Európának gyakorlatilag semmiféle beleszólása nincs az állítólag saját pénzébe.

Egyszerűen ugyanis el kellene inflálni, de veszettül gyorsan az adósságot, mert más megoldás nincs, ekkora adósságot sem kinőni nem lehet, sem finanszírozni akkor, ha nem tudod a saját jegybankodból olcsó pénzzel eltartani. Ha lenne európai E-QE program, akkor nem lenne probléma. De lehet? Nem. Mit magyaráz az a Goldmann Sux bérenc intézmény? Hogy az infláció legyen alacsony és azt meg is kell tartani. Könyörgöm, kinek az érdekében? Az emberek ki vannak zsákmányolva, megtakarításuk nincs, a vállalatok, államok nyakig járnak az adósságban, mégis kinek az érdeke az, hogy az adósságot fixáljuk és garantáljuk a mértékét? Ez egy akkora közgazdasági baromság, hogy csak döbbenten lehet ránézni, különösen azok után, hogy a Jüant nem engedik felértékelni (de még csak konvertibilissé tenni sem igazán), a dollárt meg nem győzik eléggé gyengíteni, sőt az SNB is vért pisil, hogy gyengítse a devizáját.

De nem, az EUR legyen erős (elvtársak), mert az a jó az uzsorásoknak.

Így semmi megoldás nincs, mert nem lehet, egyszerűen azért, mert a belterjes európai ipar működésének a fenntartásához jelenleg az a fajta ""növekedés"" kell, amely évente növekvő méretű adósságot követel meg, hogy a növekvő fogyasztással a növekvő gazdaságot tegyen lehetővé, azaz hogy Münchausen báró módjára saját magát akarja kirángatni a mocsárból. Ez lehetetlen, nyilvánvalóan lehetetlen.

Márpedig, ha ez nincs, akkor nincs más, csak az összedőlés, a virtuális GDP eltűnése a rendszerből, amely véleményem szerint a PIIGS részen akár 50% is lehet (átlagban egész PIIGS), de még Németországban is lehet vagy 10-20%.

Magyarországon csak annyi történt, hogy itt ELŐBB omlott össze a kártyavár, de itt látható legjobban az, ami arrafelé történik: Fogyasztás összedől, ennek megfelelően a fogyasztásra kialakult ""iparág"" összedől, amelytől természetesen úgy néz ki, mintha összedőlne a GDP, ennek ellenére mégsem azok a számok adódnak, amit várnának. Miért? Azért, mert Magyarországon a fogyasztásra épült GDP az elmult liberálbolsevik rendszerben igen magasra szökött, ugyanakkor annak volumene mégsem ért a PIIGS közelébe, vagyis bár nagyon eladósodtunk, de nem volt idő a teljes eladósításra és a lakosság földönfutóvá tételére, habár mindent elkövettek ennek érdekében.

Ennek megfelelően nálunk az embereknek VAN VESZÍTENIVALÓJA, hiszen az emberek 98%-nak VAN ingatlana, ellentétben a PIIGS, de főleg Spanyolország és Görögország részével. Ezekben az országokban a semmiféle veszítenivaló borzasztóan nagy gondot fog még okozni, nálunk viszont azért van nyugodtság mert jelenleg esze ágában nincs a konzervatív kormánynak a MEGLÉVŐ VAGYONT ELVENNI. Ha a liberálbolsevikok jönnének az ingatlanadóval, azonnal kitörne errefelé is a forradalom, amiben csont nélkül felkoncolnák őket.

Vagyis, pont oda érkeztünk, hogy azzal, hogy nálunk összedőlt a fogyasztás, azzal természetesen lecsökken a GDP, azonban ez automatikusan azt jelenti, hogy nőni fog a megtakarítás ÉS/VAGY csökken az adósság, egyben pedig azt, hogy messze nem akkora a probléma, mint a PIIGS-ben, nálunk ugyanis (hála a NÉMET HÁLÁNAK) még van ipar, nem is kicsi. Ennek megfelelően a probléma is jóval kisebb, mint arrafelé, de amig állnak a gyárak és termelnek, addig ebben az országban egyre rosszabbul ugyan, de meg lehet majd élni, és meg lehet tartani a megszerzett javakat, valamint az állam, a nemzet tulajdonait.

Ez pedig manapság akkora dolog, hogy csak lesnek mások, hogy hogyan lehetett errefelé ezt megoldani. Nem csoda tehát a visítás akkor, amikor elvágjuk a kifelé menő profit útvonalát, ugyanis ahogy már régen leírtam, ez nem itt, hanem OTT fog problémát okozni, nem is kicsit, hanem nagyot. Főleg akkor, ha ezt mások is megteszik! Nem véletlen, hogy Európa "ezt a receptet" nagyon nem szeretné ha exportálnánk, és ezért volt az, hogy először megpróbáltak bedönteni, most meg inkább elkezdenek elengedni.

Mert valójában a nemzetek vezetői, az államok tudják, hogy európai szinten sem lenne más megoldás, csak ez: Azaz, belső piacot visszafogni, méghozzá úgy, hogy valós kereslet legyen és nem csak uzsorából történő fogyasztás, valamint a kifelé menő csapokat le kellene zárni, és mellesleg az adósságot le kellene iratni KOMPLETT EU szinten.

Más szavakkal: Európának többek között azért nincs hadserege, mert nincs ideológiája. A nyitott európai gazdaság, a multikultúrális liberálbolsevik modell (semmiben való hit, csak a semmi lehet elég jó, a valami pusztítandó, mert valakinek nem tetszik) csúfosan megbukott. Egyszerűen muszáj ideolgóiát adni Európának és muszáj az ideológia mellett összelapátolni, mert különben nem erős lesz, hanem szétesik. Európa problémáira pedig azért megoldás a magyar elképzelés RENDSZERE, mert működhet, és mert más nem is igazán működhet. Csak éppen, ahogy kiderült, Európa nemzetei és vezetői számára ez az út nagyon is szimpatikus, ugyanakkor az Európát valójában uraló uzsorásmaffia csoport számára nagyon nem szimpatikus, mert azon ők nagyon sokat veszítenének, és akkor most még szót sem ejtettünk arról, hogy mekkora probléma lenne az az USA-nak, ha innen nem folyna be oda a sarc.

Sőt mi több, vajon mi lenne Európával akkor, ha az USA kivonná innen a csapatait? Vajon mi tartaná meg legalább ELMÉLETBEN a keleti határokat akár egy török felvonulással szemben? Semmi, senki, mert nincs semmi. Ha az oroszok bekopognának, Passauig nem nagyon kellene fékezni. Tehát, nem tehetjük meg, hogy kidobjuk az uzsorásokat. Vagyis a megoldás csak az, hogy Európa lassú agóniába vált, azaz lenyeli a békát, és szépen, tíz-harminc év alatt kitörleszti az adósságát, már persze úgy, hogy a PIIGS-ből csak a fele marad meg, mert a másik felének mennie kell, mert nem tudnak maradni.

Na kéremszépen, ide vezet az, amikor liberálbolsevik ideológiamentesség lesz és a pénz uralkodik. Nincs más megoldás csak az, hogy az államok visszavegyék az irányítást efelett, és ez már látható volt akkor, amikor Magyarországot nem meszelték el a hazug uzsorásmaffia igény alapján. Kezdetnek nem rossz, kérdés, hogy mennyire mernek bátrak lenni.

***

Ps.: Légyszives a Matolcsyzást más topicba vinni, utálom azokat a hozzászólásokat, amelyek ebben merülnek ki, mert nincs semmi értelmük, sőt mi több, nincs semmi jelentőségük.