Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: A remény rabjai

Előzmény: #505339

"1. EUR-ban is 9% közelében van a finanszírozási költségünk nem csak HUF-ban."

Mivel nem bocsájtunk ki kötvényt deivzában, így ez a megállapítás teoretikus. Nem tudjuk, hogy most milyen hozamelvárás mellett tudnánk EUR kötvényt piacra dobni, tehát csak a forinttal számolhatunk.

"2. Viszont szerintem a lényeg nem jött le: hiába jó önmagában akár az egykulcsos adó, hogyha közben jogbizonytalanság van"

Nem egészen értem, hogy az mitől lenne jogbiztonság, amikor az APEH hasraütve állapíthat meg ingatlanadót, ráadásul mindezt házkutatási joggal felvértezve. Avagy, mitől lenne jogbiztonság mondjuk az EVA kulcsának évközi(!) megváltoztatása. Én nem látok jogbizonytalanságot a mai helyzetben, azt látom, hogy eszméletlenül nagy probléma van, sokkal nagyobb, mint amit bárki képzelt 2010-ben. Én egyebekben nem érzem a jogbizonytalanságot, ezért megkérdezem, hogy te konkrétan milyen olyan ügyben érzel TE SZEMÉLYESEN jogbizonytalanságot, vagy csökkentett jogokat, ami más volt 2010 előtt?

"Szóval hiába eveznek akár még a jó irányba is, az egyéb tevékenységükkel több kárt okoznak mint hasznot. Ez a lényeg."

Értem azt, amit írsz, csak azon kívül, amit a magyar forumokon összehaluznak ezzel kapcsolatban, te hol látod ezt nemzetközileg? Mert én nem látom azt a fajta megítélést, amit errefelé akarnak az emberekkel elhitetni. A legtöbbször az derül ki, hogy vagy nem is tudják mi történik errefelé, vagy ha tudnak valamit, azt éppen rosszul. Node ezzel semmit sem lehet tenni, hiszen ezt mindenképpen így alakítanák azok, akiknek ez az érdeke, egyebekben függetlenül attól, hogy a kormány mit csinálna. Itt a SZK2.0, oszt máris látható, hogy a régi többkulcsos adó semmire sem lenne elég, annak ellenére sem, hogy mennyi megtakarítás volt már az előző két évben. Még ha az ingatlandót odavágnád, az is kevés lenne.

"Plusz a másik lényeg, hogy ezek az emberek adónácik, azt hiszik hogy csak az adó számít más nem. Spade is ezt hiszi. Óriási tévedés. Az adó fontos, de nagyon nagyon nem elegendő feltétele a növekedésnek"

Az adózási szempontok sokadrangúak egy multi beruházási kérdésénél, ezt régóta tudjuk. Ugyanakkor azokban a szempontokban, amelyek számítanak, azokban éppen egyáltalán nem állunk rosszul. Csak éppen most olyan környezet van Európában, amiben legfeljebb szép lehetsz, de okos nem.

Én viszont ezért írtam azt, hogy a saját lábra állásnak az a feltétele, hogy az idegen kölcsönökből látszatjólétet felszámoljuk, értékteremtő munkára építsünk társadalmat, és amennyire lehet, annyira ne a béreket, jövedelmeket terheljük, hanem a fogyasztást. Ez egy adózási filozófia, és ebben a filozófiában már nem tárgyi tévedés Spade gondolatmenete sem, hiszen a fogyasztási adók növelése a jövedelmet terhelők javára pont segíti a beruházásokat is, még ha nem is ettől fognak beruházni.

Ugyanakkor elég megnézni, hogy az Audi, az Opel és a Mercedes mekkora új beruházásokat jelentett már be - ezek egyáltalán nem támasztják alá azon félelmet, hogy baj lenne a jogbiztonsággal.