Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: 6-os pont

matgab Előzmény: #495758

"Ez lényegében azzal jár, hogy az ESCO szolgáltatások nyújtása nem árbevételként, hanem pénzügyi bevételként jelentkezik az IFRS-beszámolókban, ami 20 projektet érinthet a cég szerint."

Ha ez igaz, és én jól értelmezem, akkor ez egy kulcsmondat! Én is ezt pedzegettem már korábban, hogy mivel a Társaság gyakorlatilag az Önkormányzat helyett hitelt vesz fel és ennek költségét (szolgáltatási felár mellett) továbbhárítja az önkormányzatokra, ezért mint azt én említettem a fizetendő kamatokat is figyelembe kellene venni az ELÁBÉ-ban. Ez a mondat, ha jól értem, viszont talán még jobban kezeli ezt a dolgot és az árbevétel egy részét veszi ki az árbevételek közül és helyezi át a pénzügyi műveletek bevételek sora alá.

Így valóban valósan lesz bemutatva az, hogy mekkora a cég operatív EBITDA-ja és mekkora a cégnek azon pénzügyi profitja, amit azzal szerez, hogy ő veszi fel a hitelt az önkik helyett és ennek hasznát a pénzügyi eredmény fogja mutatni!

Ennek hatása a beszámolóra? Egyrészt a pénzügyi lízing eszközök ki fognak kerülni a mérlegből, azaz azok az átértékelések, amiket a Goodwill-ről át lettek helyezve az eszközökre, azok is mérlegen kívülre kerülnek az értékelési tartalékkal szemben, ergo ez egy azonnali ha jól emlékszem 15 millió EUR csökkenést fog jelenteni a saját tőkében (az eredmény és egyéb tartalékok soron -ami már egyébként is sztem helytelenül van összevontan kimutatva).

Továbbá az eredménykimutatásokban a hitelezők számára fontos EBITDA fog jelentősen csökkenni, hiszen egy kategóriával lejjebb lesz kimutatva ezen bevétel!

Hát akkor ez összességében megint csak egy k.va nagy pofon lesz a cégnek...

Hogy legyen valami jó hír is, ismét kiszálltam az E-starból, realizálva ismét ezt a szar bukót, bár lehet, hogy Halignak lesz igaza, és mivel már mindenki k.va negatívban látja a helyzetet, ezért egy kicsit pattani fog...