Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #502441

"kezdünk színovonaltalan diskurálásba fogni."

Én is így érzem.

"Olvasd el szépen részeltes életrajzot vagy amit hitelesnek tartasz."

Mondjuk a Háború és Békét egészen részletes és hiteles életrajznak tartom, de ma élő, vagy nemrég meghalt emberekről írt életrajzokat "hitelesnek" tartani több mint nevetségesnek tartom. Tudod kettőnk között az a különbség, hogy én nem életrajzokat akarok olvasni a két "hogyan legyünk milliomosok között" könyv között, hogy megpróbáljam leutánozni az "amerikai álmot", hanem azon húzásokat, lényeges dolgokat nézem meg, amik valóban számítanak. Ebből a szempontból pedig csak az a lényeges, ahogy ezek az emberek el tudtak indulni. És MINDIG az jön ki, hogy nem véletlenül indultak el, sőt nagy valószínűséggel soha nem fogjuk megismerni a "legendáknak" a valóságalapját, mert Hollywoodban mindig is a Happy Endet szerették és a tündérmeséket.

Ezért fontos, hogy ne az érdekek mentén szerkesztett, az olvasottság növelésével a profitot növelő kiadványokat olvasgass. Azok semmit sem mondanak, mert azok nem erről szólnak, hanem arról, hogy eladják őket és megvegyék őket. Ennyit sem tudsz? :)

"Nem állított ki semmiféle szülői pénzből első szériát. Butaságokat olvashattál."

Hát hogyne :) Amerika az az ország, ami arról híres, hogy ma bemegy valaki a boltba, hogy akkor ő most kereskedelmi űrhajót épít 1 millió dollárból, és erre a bankár azt mondja, hogy rendben, itt van az 50 millió dollár az első ötven prototípusra, mert tetszik neki az ötlet.

Csak a miheztartás végett, ha ma valaki 50 millió dollárt kérne 50 kereskedelmi űrhajó megépítésére, az reálisabb, mint amit annak idején Jobs egyáltalán ígérni tudott és amit abból egy banki alkalmazott fel tudott volna fogni.

"Igen, Amerikában, ahogy nálunk még most is, akkoriban is ott is látogathatóak voltak az előadások, szemináriumok, teljesen ingyen, csak nem mehettél vizsgára, nem kaptál róla hivatalos elismerést stb."

Tudomásom szerint ez a hallgatókra volt igaz, és nem bárkire, aki csak arra tévedt. De ebben nem vagyok járatos, felőlem leírhatod Jobsot egy unatkozó hippinek, akit a szülei tartottak el. Ugyanott vagy ebben a pillanatban, amit én mondtam, ALAPTŐKE nélkül még hippi sem lehet az ember az egyetemen :)

"Ő sem volt beiratkozva, mikor magára szedte, amilyen tudásra szüksége volt."

Hát hogyne. És te még hiszel a tündérmesékben ugye? Mert az, hogy valaki leül és megírja a Basic nyelvet egyedül a semmiből az is tündérmese, de az, hogy valaki NULLA képzettséggel soha nem létezett architektúrát, alaplapot és számítógépet épít szemináriumi hallgatás után, azt magad sem hiheted el.

Ez nem arról szólt, hogy "csináljunk egy weblapot", hanem egy komoly programozási (ami akkoriban egyáltalán nem volt könnyen tanulható, avagy triviális, pláne könnyen hozzáférhető), és mérnöki-műszaki tudást igényelt, ebbe beleértve az akkor éppen csak kijött elérhető árú processzorokat.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy egy hippi két joint között bekóvályog egy elóadásra, majd hazamegy a garázsba és két forrasztópákával készít egy nyákot, abba beforrasztva az összes alkatrészt, mert az ilyen egyszerű?

"Nem HAGYOMÁNYOS alkalmazott, vagyis nem egy főnök vagy tulaj mondja meg mit csináljon, a lényeg, hogy felvehet nyugodtan annyi pozícióba ember, amennyibe csak akar, és a feladatai többségét elvégeztetheti másokkal."

Te érted amit írsz? Egy cégvezető azt csinálhatja KIZÁRÓLAG, amit egy főnök vagy tulaj mond, vagy elvár. Ettől főnök, avagy tulaj valaki, és úgy repül egy cégvezető, ha ellent akar mondani, hogy nem áll meg a lábán, mert neki nem az a dolga, hogy azt csináljon, amit akar, hanem azt, hogy azt csinálja, amit a tulajdonos akar. A feladatai többségét pedig nem végezteti el másokkal, hiszen akkor azok nem az ő feladatai, hanem az a jó cégvezető, aki a megfelelő feladatokat a megfelelő emberekhez tudja delegálni, hiszen pontosan EZ A DOLGA, az, hogy ezt megszervezze, ellenőrizze, kézben tartsa. Csakhogy pont AZÉRT van szükség egy cégvezetőre/ügyvezetőre, mert ez egy egész embert igénylő feladat.

Ha nem az lenne, nem lenne ilyen pozíció, mert kényelmesen ellátná a tulajdonos is.

"Egyébként magam se vagyok alkalmazott a saját cégben, sőt külső szerződéses se. :)"

Zseniális :) Te most tényleg rájöttél arra az alapigazságra, hogy nem kell DEDIKÁLT alkalmazott egy cégbe? :) Gratulálok! :)

"Ugyanis van olyan, hogy nem kérsz fizetést és csak osztalékért és nyereségért végzed az ügyvezetői feladatokat. Bizony, ez is gyakori. Nem tudtad?"

Nem, nem tudtam, nem utolsósorban azért, mert nincs ilyen. Az ügyvezetői feladatokat elláthatod szerződés alapján, amely NEM tartalmaz munkabért (kvázi társadalmi munka), vagy mint tulajdonos helyből lehetsz cégjegyzésre jogosult, azonban ezen esetekben az ügyvezetői feladatokért NEM kaphatsz pénzt, mert azt bizony (most nem tudom, hogy ebben a pillanatban mit mond a GT, ez az elmúlt években többször változott pont ebben a kérdésben) adókötelesen vehetnéd vagy fel vagy munkaviszonyban, vagy megbízási szerződés keretében.

Ezzel szemben a nyereséget nem veheted fel (vicces fogalmakat használsz), ezzel szemben az osztalékot igen, de az osztalékot értelemszerűen a tulajdonosok vehetik fel, nem pedig az ügyvezető. Csak hogy kicsit tisztítsam a fejedben a fogalmakat :)