Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: nincs cím

Előzmény: #502391

Elgondolkodtam RBBJ korábbi bejegyzésén, és amikor válaszoltam rá, akkor kiderült, hogy annyira más lett belőle, hogy inkább önálló blogba tettem.

Végső soron a gondolkodásom konklúziója az lett, hogy igen, meghatározható a vagyonosodásnak a különböző sávjai Magyarországon, ez pedig valahogy így néz ki:

0-10 millió HUF: Ifjú titán, aki azt hiszi, hogy a pénz bármikor újranyerhető, bármennyire növelhető, kockázatvállalási hajlandósága korlátlan, hiszen jellemzően egyedülló, család nélküli, felelőséggel nem rendelkező gyors meggazdagodásra vágyó személy. Mindezen túlmenően azt hiszi, hogy az ő gondolatmenete az egyetlen helyes gondolatmenet, aki másképpen gondolkodik, az hülye. Képes belelkesíteni bárkit a kockázatvállalásra.

10-100 millió HUF: Szürke zóna. Ez az a kategória, amiben bárki és bármi lehet és amibe Magyarország nagy része tartozik. Ebben a kategóriában a legnagyobb gondot a vagyon megtartása(!) jelenti, mivel a jövedelem adott esetben a vagyon megtartását sem fedezi, nemhogy annak a szintentartását, vagy növelését. Ifjú titánok szerint pénzzé kell tenni mindent, és kockáztatni, idősebbek szerint pedig már maradjon minden úgy, ahogy van jellemzi. Szerintem ez a réteg nem nagyon tud kockáztatni, habár még enyhe kockázatvállalásra hajlamos.

100-200 millió HUF: már meg lehet belőle élni egy szolíd színvonalon kockázat nélkül, de igazából a vagyon méretéhez képest a megélhetés munka nélkül egy jobb állással sem ér fel. Ifjú titán ide SOHA nem jut el(!), mert ez már életkorfüggő is, és ennek megfelelően inkább ennek a vagyonnak a biztonságba helyezése számít, így nem akar kockázatot vállalni ez a réteg, egyszerűen azért, mert többet veszíthet, mint nyerhet.

200-1000 millió HUF: jó életet tesz lehetővé, de igazából ebbe a csoportba számos olyan ember tartozik, aki örökség, vagy nagy ingatlan miatt került bele, és viszonylag kevés ember az, aki ezt a pénzt kitartó munkával szedte össze. Szerintem ennek a rétegnek a kockázatvállalása viszonylag alacsony, mert nem nagyon engedhet meg magának nagy veszteségeket.

1000-10000 millió HUF: Már lehet kockáztatni, de igazából csak moderáltan, egyszerűen azért, mert egy komolyabb üzleti veszteség nagyon komolyan megérintheti a vagyont és az életmódot. Ennek megfelelően igazán nagy kockázatot a vagyon ellenére sem vállalnak az itt lévő emberek, inkább a vagyon alapját képező cég, társaságok hozamából élnek.

10000 millió HUF és afelett: Innentől kezdődően már van valódi kockázatvállalási kedv, adott esetben akkora, ami még az ifjú titánokat is meghaladja, egyszerűen azért, mert ebben a nagyságrendben monduk 1M$ dollár kockáztatása igazából játék, és nem komoly. Ha elveszik a pénz érdektelen kellemetlenség, ha nyernek rajta, akkor meg lehet belőle valami "komoly" dolgot venni, vagy mondjuk hegyi kristály kádat faragtatni. Az ifjú titánok felnézési pontja, mert azt hiszik, hogy ide kerülhetnek. Ők meg kilóra veszik meg az ifjúságot, amugy nemektől függetlenül ha éppen ehhez van kedvük.

Nomeg, az a konklúzió, hogy vagyona annak van, aki annak tartja azt, amivel rendelkezik és nem kockáztatja azt. Akinek meg nincs, az állandóan meg akarja szerezni, mert azt hiszi, hogy az a fán terem és csak le kell szüretelni :)