Re: Tíz évig írta könyvét a magyar zsidóságról Komoróczy Géza
Scipio Előzmény: #495916Szakvéleményt nem kaphatsz, mert nem az én szakterületem, de a korszak nagyon érdekel, így azért elég sok mindent összeolvastam róla :)
Dózsát teljesen átpolitizálták a komcsik. A harcra kész parasztság vs. országvesztő főurak harca... Valójában a módosabb, mezővárosi, délvidéki parasztok adták a tömegbázist, akiknek élére a végvári vitézek - Dózsa is az volt - álltak. Földrajzi helyzetüknél fogva őket fenyegette leginkább a török terjeszkedés, gazdasági helyzetüket, előrejutásukat viszont az elharapódzó főúri hatalmaskodások, jogsértések fenyegették. Szinte törvényszerű volt a felvonulás-mozgósítás elhúzódása és a köreikben valóban jelen lévő radikális prédikátorok hatására az nemesség ellen fordultak...
Szapolyainak egy török elleni betörést kellett félbehagynia miattuk, de azt mondani, hogy rajtuk ment el Mohács, vicc... Hiszen végeredményben max. alig pár ezres "nemesi" sereg verte tönkre őket, akkor mire mentek volna a török ellen? Az is a szoci legendák világa volt, hogy ezután örökös röghöz kötés volt, meg hogy nem mertek többé fegyvert adni a kezükbe, hiszen a teljes török időszakban időről-időre mozgósítottak jobbágyfelkelőket is...
Jót persze nem tett a déli határvédelemnek, voltak veszteségek, csökkent az amúgy is megcsappant helyi lakosság száma, harci kedve, gazdasági ereje, de kb. ennyi... Maga az egész esemény csak egy rövid lábjegyzet a történelmünkben, a komcsik fújták fel a lufit...