Re: "üzleti modellünk brilliáns"
Dioka Előzmény: #474840Szerintem nem pontos, hogy túlterjeszkedte magát! Inkább az volt a baj, hogy az általuk megálmodott ütembe beleszólt az élet!
Mikor megvásárolták az EEteket, akkor még jó ötletnek tűnt ez a befektetés. Szépen ki is dolgozhatták, hogy mennyi kell rá, és honnan szerzik. Biztos kértek bank(ok)tól hitelajánlatot, számoltak mennyi jöhet kötvényből, mennyi a nyereségből stb.
Aztán közbe szólt az élet. Néhány jól sikerült nyilatkozat, szembefordulás EU-val, rögzített árfolyam, végtörlesztés stb.
Ezzel elszabadult a Ft, ami nem tett jót a cégnek. A rögzített árfolyam meg hasonló dolgok miatt elapadt a hitel, amire nagyon számítottak, hisz ez lehetett az alapja az egésznek. Ha nyáron hozzájutnak a megálmodott forrásokhoz, akkor most teljesen más a hangulat. De sajnos nem jutottak hozzá, így elmaradt a román fejlesztés, amit megint csak bekalkulálhattak, mint bevételt. Így dominó szerűen dőlt az egész terv.
De ezzel még nem omlott össze a cég, csak rövidtávon komoly megoldandó problémákkal néz szembe.
Most kicsit versenyt fut az idővel. Ha az OTP hitel meglenne (szerintem ez a kulcs), akkor a román fejlesztés elindulhatna, amivel már pénz is termelődne, amiből lehet törleszteni.
Szal szerintem nem az a baj, hogy olyan nagyot nőtt a cég, hogy már kezelhetetlen és már senki nem akarja hitelezni, mivel nem szeretne többet bukni rajta, mint eddig. Hanem az a baj, hogy általában befagyott a hitelpiac és senkinek nem nagyon akarnak hitelt adni! Vagy legalábbis csak túlbiztosítva, kemény feltételekkel.