nem lesz csőd
Muskatlielgondolkoztam mi történt tegnap és ma...
szvsz:
1. komoly VOLT a helyzet likviditási fronton. kifejezetten múltidőben!
2. a cég likviditási csúcsa április-május körül lehet, a februári kamat és tőkefizetéshez csak gratulálni tudok, ez nem volt profi, h az egyébként is szűk likviditási időszakra ütemezték a kamatfizetést/hitelek törlesztését..
3. Soós elkötelezettségét mostani akciójával maximálisan bizonyította. Részvényért cserében alárendelt kölcsöntőkét adott, azaz nem kevés tőkéhez jutott a cég hígítás nélkül. ezzel a bankok szemében is javul a cég finanszírozási esélye.
4. gondolom ilyen élezett szituációban az OTP és az Aegon átlagon felül nézte át a céget és döntött a bővítésről. ha nagy gond lenne, akkor biztosan nem tették volna ezt, de jó alkupozíciójuk volt, az az árból látszik. persze ez nem garancia semmilyen árfolyamra a jövőben.
5. OTP hitel 99,99% eséllyel meglesz... órákon, napokon, esetleg heteken belül, de meglesz.
6. ezzel a mostani akcióval + az OTP hitellel + (az esetleges EBRD hitellel, mint a hab a tortán) + a szezonalitás miatt tavasz végére javuló CF-val, szerintem gazdasági analfabéta az, aki itt szájára veszi a csőd lehetőségét. Úgyhogy szerintem lehet szeletelgetni a saját pöcsöt első körben most, h friss 950 millió tőkéhez jutott a cég HÍGÍTÁS nélkül, után a következő részt lehet vágni akkor ha meglesz az OTP hitel, és a végén egy tőből levágást ajánlok, rögtön azután, ha esetleg netalántán meglenne az EBRD hitel is. Addig meg lehet nyugodtan élezni a kést.
7. ebből az akcióból nekem pont nem az jön le, hogy amatőr bokszolónk lenne. Ügyesen megoldották a likviditási problémát, igaz a főtulajnak fájdalmasan.
8. megkezdődött a kőkemény racionalizálás, költségcsökkentés.
ami még zavar engem, hogy:
1. elkezdték zárni a határidős pozíciókat, melyből úgy tűnik, hogy nem számítanak itt gyors emelkedésre. bár lehet, hogy ez a megállapodáscsomag része.
2. makra pakk és az állami pakk probléma nincs megoldva még.