Regisztráció Elfelejtett jelszó

Adókiegyenlítés

holnor

régebbi téma, de találtam egy linket, ahol egyértelműen le van írva az adókiegyenlítés:

"Adókiegyenlítés

2008. január 1-jétől az Szja. törvény lehetőséget biztosít adókiegyenlítésre. Mindez azt jelenti, hogy a befektető az adóév és az azt megelőző két adóév viszonylatában az elszenvedett veszteségét szembeállíthatja ugyanezen időszakban elért nyereségével. Ez akként is történhet, hogy a korábban szerzett nyereségét csökkentheti a később elért veszteségével és visszaigényelheti ennek erejéig a befizetett adóját.

A nyereségek és veszteségek figyelembevétele 3 adóév viszonylatában, tehát ellenőrzött tőkepiaci ügyleteknél az alábbiak szerint történhet:

A korábbi évek veszteségeit szembe lehet állítani a későbbi nyereséggel. Ezen kívül – ami az újdonságot jelenti - a korábbi évek nyereségeit is szembe lehet állítani a későbbi évek veszteségével. Ez pedig azt eredményezi, hogy az előző két évben befizetett tőzsdei/ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó árfolyam-nyereségadóból – a veszteség erejéig - visszaigényelhető a befizetett adó összege, a fennmaradó veszteség pedig 3 adóév tekintetében továbbgörgethető.

Figyelni kell azonban arra, hogy az OECD tőzsdei ügyleteken kívüli ügyleteket az adókiegyenlítés esetében csak 2010. január 1-jétől lehet az adókiegyenlítés tekintetében figyelembe venni. (Tehát pl. egy forward devizaügylet 2009-es veszteségét nem lehet szembeállítani a 2010-ben elért tőzsdei részvényügylet nyereségével.)

A 2009. december 31-ig tőzsdei ügyleten elért nyereséget, elszenvedett veszteséget a 2010-től ellenőrzött tőkepiaci ügyleteken elért nyereséggel/elszenvedett veszteséggel szembe lehet állítani."

http://www.erstebroker.hu/hu/gyik_reszvenyek_adozasa.html