Re: nincs cím
matgab Előzmény: #471058Kassai Ákos kirúgása sztem önmagában inkább jó hír, mint rossz.
Valószínű, hogy Kassai volt aki az addig normális ütemben fejlődő céget egy pillanat alatt túlhuzatta a hitelekkel. A projektek esetében túlzott adósságot halmozott fel a cég, aminek visszafizetése nehéz főleg a mai világban, amikor nem könnyű az adósságot refínanszírozni.
Egy cég 30%-70%-os eladósodottsága nem sok abban az esetben, ha a cég az adósság tőkerészét folyamatosan refinanszírozni tudja. Abban az esetben viszont ha egy 10 éves hitelnek nemcsak a kamatait, hanem a tőkerészét is törleszteni kell kvázi azonnal, akkor az még egy 20%-os adózás utáni eredmény/saját tőke hányados esetén is likviditási problémákat okozhat, még akkor is, ha fizetnek időben a vevők... Ha persze sikerül visszafizetni, akkor az utána már óriási cash cow-ként működik, ami további növekedést segíti elő.
Csakhogy az E-star gyakorlatilag egy nagyon fiatal cég, és rendkívüli dinamikával fejlődött , de leginkább adósságból...
Ráadásul nekem továbbra sem világos, hogy hova lett a lóvé... És ez a másik, ami miatt nagyon aggaszt Kassai kirúgása.
Voltam én már olyan cégnél, ahol a CFO kijátszotta a cégből a pénzt.
Mert ugye az EETEK még mindig bizonytalan, hogy le van-e zárva teljesen, vagy nincs, a reorganizációs költségek felmerültek-e már, a román fejlesztések meg elmaradtak...
Ezzel szemben meg iszonyat mennyiségű lóvé bejött tőkeemelésből és kötvényekből és nyilván banki hitelekből is... Ez aggaszt engem a leginkább. Meg az, hogy klasszikusan senkinek nem érdeke ezt kommunikálni, se a cégnek, se Kassainak. És van egy hirtelen jött indoklás nélküli közös megegyezés...
Kassai a Greenergy-nél volt előtte CFO, annak sem volt rózsás a helyzete, ha jól tudom.