Re: nincs cím
Előzmény: #468754Természetesen az aknák csak részei voltak a védelmi rendszernek, de igen fontos alapeleme - ugyanis ez volt képes megakasztani a támadást, ahol is az álló, illetve kvázi álló célpontok könnyű prédát jelentettek. Ugyanezt vetette be Rommel is Alameinnél, nem is tudtak az angolok áttörni, hiába ment el tűntetően aludni Montgomery.
Volt egyébként komoly közelharc is:
"A július 12-én kibontakozó nagy páncéloscsatában több mint 1500 tank vett részt. A történelem talán legnagyobb páncélos csatájában több mint 1 500 harckocsi lőtte egymást közvetlen közelről, a nyolc óra hosszat tartó csatában. Mire a nap lement, mintegy 700 harckocsi égett a csata színhelyén."
Egyébként, igazad van a Tigrissel kapcsolatban. Éppen az előbb írtam a hülye német számozás miatti benézést, no bele is estem. Nem a Tigriseket ritkították meg, hanem a Párducokat és úgy általában a KÉPZETT harckocsizószemélyzetet, és ezt nem lehetett már később pótolni.
Valóban nem az elveszített Tigris darabszám volt sok, de az általad megadott szám így is meglepett, én ilyen alacsony számot egyik könyvben sem olvastam. Mondjuk a Párducok többsége sem a küzdelemben maradt alul, hanem vagy el sem indult, vagy lerohadt. Ennyit a német minőség legendájáról.
Ugyanakkor valahol mégis van némi igazság abban, amit írtam, ugyanis a keleti front bedőlése miatt tudtak a szovjetek ilyen gyorsan előrenyomulni, és ha ezt a pár hónapos offenzívát is a kurszki események következményei közé soroljuk (valószínűleg így eredeztethető a kiheverhetetlen Tigris vereség legendájának alapja), akkor azért jól látható, hogy alig három hónap alatt annyi Tigris veszett el, amennyit Kurszknál felvonultattak. Vagyis - praktikusan - az összes, ami akkoriban a front azon részén a német hadvezetés rendelkezésére állt. Persze nyilván érkezett utánpótlás is ezen időszakban is - nyilván tudnál számadatokat is hozni -, de ha megnézed, akkor is döbbenetes, hogy a Kurszki csata utáni két hónapban de facto az akkor felvonultatott összes Tigris és a személyzete is megsemmisült, vagyis a teljes kiképzett Tigris állomány és kezelőszemélyzet. Ami viszont nem túl jó arány... és erre már igaz az, hogy ezt nem lehetett kiheverni.
Ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozni szeretném, hogy ez nem az én véleményem, ezt minden általam olvasott beszámoló általában így értékeli. Ezek szerint annyiban hibásan, hogy ez a veszteség nem a kurszki csatában, hanem annak rövidtávú következménye miatt állt elő.
/De mint írtam, igazad van, NEM közvetlenül a csatában azaz nem Kurszknál/