Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #468695

"Igaz rengeteg gondot jelentettek az aknák, de ott voltak még a pakfrontok, a légierő, tüzérség, páncélromboló gyalogság, no meg persze a szovjet hk-k is :)"

Nem vitatkoztam, ha jobban megnézed, valójában végig egyetértettünk, csak mivel máshonnan közelítettük meg a kérdést, ezért másokat hangsúlyoztunk ki első körben, de nem vitatva a másik véleményét ;)

"A közelharcos legenda az, hogy a bátor T-34-es harckocsizók hősiesen közel mentek - akár bele - a Tigrisekhez, így azok már nem tudták kihasználni a nagyobb hatásos lőtávjukat."

Hja, ezt én nem is hallottam, de ez egy baromság, hiszen a Tigrisek többsége az aknamezőn akadt fenn, és ott többnyire a T34-esek se tudtak szabadon manőverezni.

Egyébként, amikor már helyenként sikeresen áttörték az aknazárat, akkor német részről már érződött, hogy ez kevés lesz a győzelemhez, de azért Zsukov sem volt nyugodt - bár bőven volt tartaléka, de azért ha a németek komolyabb áttörést értek volna el, akkor azért okozhattak volna számára kellemetlen perceket Sztálin előtt. Tulajdonképpen Kurszknál is zavaros számomra a német stratégiai döntések rendszere, hiszen ahol sikerült előrenyomulást elérni, onnan visszavonták a csapatokat, ahol nem, ott erősítgettek - az biztos, hogy szemmel láthatóan nagyon meglepte őket a védelmi állások gondos kiépítettsége. Talán ki sem nézték a szovjetekből.

"A Tigrisveszteség kiheverhetetlensége szovjet bulvárkacsa, lásd pl. a Kurszkos linket :)"

Már miért lenne bulvárkacsa? Soha többé nem találtak magukra a német páncéloserők, mert irdatlan nagy veszeteségeket szenvedtek, a Tigrisek tömeges harctéri alkalmazására például soha többé nem nyílt lehetőség és inkább egyfajta "kincsként" tartalékolták őket. Az egy más kérdés, hogy később sokkal többet gyártottak, node addigra a túlerő is nagyobb volt - Kurszk esetében a német hadsereg még támadó minőségű volt, onnantól már csak védekező-visszavonuló. Azaz, bár számszerűleg több Tigris készült, de az a mennyiség egyrészt arányaiban már jóval kevesebb volt a szovjet hadiiparhoz képest, másrészt addigra a szovjetek is megerősítették a tankjaikat. És így lett és ezért lett az utolsó T34-es verzió a világ egyik legjobb és egyébként talán a legelterjedtebb harckocsija. Addigra a Tigris már inkább volt legenda, mint ténylegesen bevehtető fegyver, és német oldalról is sokkal több legendát gyártottak hozzá, mint amennyit a harckocsizó Ászok ténylegesen fel tudtak mutatni.

Én úgy gondolom, hogy óriási hiba volt a kurszki kiszögellés ilyen makacs megszerzési szándéka, hiszen annak a levágása, azaz a frontvonal kiegyenesítése lényegesen jobb helyzetbe hozta volna a németeket, ráadásul rövidebb frontvonalon - arról nem is beszélve, hogy mekkora hülyét csináltak volna Zsukovból Sztálin előtt, ami akkoriban nem lett volna a hosszú élet tikta.

Márpedig ha akkor Zsukovot likvidálja Sztálin a hadianyag pocsékolása okán, akkor talán még a háború is alakulhatott volna másképpen. Ha nem is a végső kimenetelében, de mondjuk időtartamban, vagy éppen esetleges rész-békekötéssel.