Re: nincs cím
Előzmény: #467947"lovas ho.-uk a németeknek nem volt a háború első éveiben, majd a szovjet terep miatt alakítanak újra ilyeneket."
I see, természetesen én sem úgy értettem a "lovas hadosztályt", mint ahogy a lengyelek képzelték a háborút, és lovas hadosztályokat küldtek a tankok ellen... én kifejezetten az ellátó részre értettem a lovas "meghajtást", azaz a vontatásra, szállításra.
"Sártenger - raszputyica az nem télen van, hanem az őszi esők és a tavaszi olvadás nyomán..."
Igen, kissé összekavartam az időszakot, jogos a kijavítás - természetesen az őszi sártengerre gondoltam, hiszen pont a tél jelentette ebből a szempontból a "könnyebbséget", mert akkor megfagyott a sártenger és legalább közlekedni lehetett rajta - amig szét nem fagyott minden, ember, állat, fegyverzet.
"Ez okozta a magyar 2. hadsereg csaknem 100%-os lövegveszteségét, ugyanis télen a fronttól akár több 100 km-rel hátrébb, ún. lóteleltető állomásokra kellett vinni a lovakat, ahol élelmet és szállást kaphattak, így viszont a lóvontatású tüzérség megbénult."
Ezt így ebben a formában nem tudtam, köszönöm.
Azt ugyanakkor nem tartom valószínűnek, hogy bármit és értünk volna bármilyen más vontatás esetében, mert ahogy ellátmányunk nem volt és még a fegyverek egy részét is kölcsön kaptuk - valószínűleg ugyanúgy lesöpörtek volna a föld színéről bennünket, hiszen kizárt, hogy a teljességgel korszerűtlen, számottevően gyengébb fegyverzettel akár csak napokkal tovább fel tudtuk volna tartani a számottevően és minden téren erősebb szovjet csapatokat. Esélyünk nem volt, és nem is lehetett volna :(