Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

Scipio

GáborGábor!

Szóval mint írtam hadosztálytörténet, 1944 tavasza-nyara a Kárpátok előterében harcoló 1. magyar hadsereg részeként... Nem egyszerű a történet, a német frontvonalon 200 km lyuk tátong, ezt kellett nekünk betömni... Április-május részsikereket hozó magyar támadásokkal telt, sikerül megszilárdítani a frontot, majd viszonylagos nyugalom következett egészen július utolsó hetéig, akkor megindulnak a szovjetek, áttörik a vonalainkat, de többé-kevésbé rendezetten sikerül a Kárpátokig hátrálni...

A kutatás: a tavaszi offenzíva még jól rekonstruálható, ott vannak a VKF (vezérkari főnökség) napi jelentései, vannak még harctudósítások, melyek napi szintre lebontva számolnak be az adott seregtest tevékenységéről, a nyári nyugiban írt tavaszi harcokról szóló tapasztalati jelentések, katonanaplók, szállítási jegyzőkönyvek stb.

A nyári áttörés után viszont csak káosz, a visszavonulásban ill. a későbbi eseményekben megsemmisült szinte minden, pl. mindössze egy nap harcjelentését sikerült megtalálni, azt is a szomszédos hadtest iratai közé keverve, naplóírásra sem volt igazán idő, a VKF is csak részinformációkat kap, itt kirakózni kell, és így is nagy lyukak maradnak, ha meg előkerül valami új anyag, gyakran lehet előlröl kezdeni az egészet. Nekem pl. az az előkerült egy napi harctudósítás alapvető módosításokat jelentett...

Aztán ott vannak még olyan általános források mint a német Dél-Ukrajna hadseregcsoport német nyelvű iratai, a személyügyi iratok - ebből előléptetéseket, alapvető életrajzi adatokat találhatunk - emigrációban megjelent visszaemlékezések, elemzések, fennmaradt eredeti térképvázlatok, rajtuk a csapatok elhelyezkedésével, fényképek, kitüntetési előterjesztések - indokolva ki hol és mit tett -, személyes interjúk és vannak biztos jó szovjet források is, de oda persze nem jutottam...

Röviden ennyi, "igazi" nyomozómunka egy ilyet összerakni, elsősorban a Hadtörténeti Levéltár, Szécsényi könyvtár és a könyvtárközi kölcsönzés a kutatási terep, sok utazás, sok könyv, irat és mikrofilmbújás :))