Re: nincs cím
Előzmény: #458571Azt hiszem 50% túljegyzés mellett, de most nem néznék utána. Ha pedig a likviditás tűnik el, akkor tök mindegy az, hogy mi a besorolásunk, avagy a hozam, mert ha nincs pénz, amit "meg lehet venni", akkor nincs és kész.
Erre szokott megoldás lenni az Ibiza által sokszor hangoztatott saját pénznyomtatási jog, amely normális időkben az ilyen helyzeteket (zsaroló potenciálokat) védi ki, de abban a világban ez a fajta hitelezés elő sem fordulna.
Egyebekben eszembejutott egy érdekes gondolat:
Magyarországot már régesrégen szinte kizárólag a spekulatív tőke finanszírozta, egy ideje pedig a kockázatot felvállaló, de nem spekulatív, rövid távra tervezők helyezik ide a pénzüket. Én ezt úgy 2008-ra datálom, amikor a "rendszer" megmutatta, hogy simán kiszáírították az akkor még egészen jó besorolású magyar kötvénypiacról is a likviditást a spekulatív erők, onnantól viszont olyan befektetők jöttek ide, akik tisztában voltak azzal, hogy az ország bóvliba lesz belátható időn belül(!) lesorolva, ugyanakkor a normális értékelés szerint egyrészt képtelen csődbe menni, másrészt nem is akar, mert ez tökéletesen ellentétes az ország mentalitásával.
Ennek megfelelően, az ebben a körben mozgó pénzeknek eddig is, ezentúl is vonzó célpont lesz Magyarország, különösen ha figyelembevesszük azt, hogy az EUR zóna kezd kockázatosabb lenni nálunk, amugy függetlenül attól, hogy mi az országok besorolása.
Ha tehát valaki nem nulla hozamra szeretné letárolni a pénzét, azaz nem Németország, Amerika és Svájc a célpontja, akkor vagy a BRIC-nek adja a pénzét, amely ugye olyan tempóban jön fel, hogy az elkövetkező 20-30 évben garantáltan tud hozamot fizetni - vagy például a Visegrádi négyeknek (exclusive Szlovákia!), esetleg a Skandináv államoknak mert ezeknek lesz belátható ideig saját fizetőeszköze, amelyben nem kockáztat egy esetleges komoly konverziós kockázatot. Ennek a belátása pedig szerintem egyszerű: Aki elhagyja az EUR zónát (hacsak nem Németország), az azért teszi, hogy drasztikusan leértékelje az új devizáját és ezzel párhuzamosan az adósságát is - ha pedig Németország távozik, akkor a többi zuhan meg azonnal amúgy en block.
Én per/pill sokkal kockázatosabbnak tartanám a Német államkötvényektől eltekintve az összes EUR zóna kötvényt ennek alapján, mint például a Magyar kötvényeket.