Re: nincs cím
Előzmény: #455076Nem elhivatottság kell hozzá, hanem egyszerűen felismerni, hogy a jelenlegi rendszer működésének szükséges feltétele a korrupció. Mindenhol a világon van korrupció, a különbség csak a méretekben és az elterjedtségében van.
Ennek alapján pedig nagyon rövid idő alatt adódik a nagyon egyszerű következtetés, az hogy minél inkább van a feladatokra elegendő mennyiségű pénz, minél inkább reális a fizetés és a pozíció elveszítésének a lehetősége korrupcióba keveredés esetén, annál kevésbé van szükség a rendszer fenntartásához és működtetéséhez a korrupcióra, mert ilyen esetekben a korrupció társadalmi elítélésének a szintje nagyon magas, ezen esetekben ugyanis az állampolgárok egyszerű meglopásként, vagy csalóként tekintenek a korrupcióba került személyre.
Ugyanebből pedig logikusan következik, hogy azon rendszert, amelyben semmi sem igaz, amiben a KÖTELEZŐEN ELLÁTANDÓ(!) feladatokra sem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű pénz, valamint a döntéshozóknak sem CSAK AZ az érdeke, hogy az adott bírálat a legjobb legyen, hanem más szempontokat is figyelembe kell venni (például az intézményrendszer működtetésére visszaosztott pénzeket), akkor az állampolgárok a korrupciót nemhogy nem lopásként fogják megélni, hanem úgy, hogy másképpen működtetni sem lehetne egy alulfinanszírozott önkormányzatokat - mondjuk a példának okáért.
Adott esetben ugyanis korrupció nélkül számos unios pályázatot nem is lehetne megcsinálni, hiszen még az önerő sem lenne meg, ha a vállalkozó nem osztana vissza annyi pénzt, hogy legalább annyi legyen az önkormányzat számláján. Ha akarod, akkor ez korrupció, hiszen megvesztegeti az önkormányzatot a munkáért, ha akarod, akkor a megmentő, aki lehetővé tette, hogy az önkormányzat pályázhasson és fejlődhessen.
Erre te képes vagy leragadni annál a legendánál, hogy egy polgármester EGYSZEMÉLYBEN kap ekkora pénzeket egy pályázatból, vagy közbeszerzésből. És igen, én tényleg nem tudom, hogy hogyan veszik vissza a jussukat, mert soha nem voltam a részese ennek a folyamatnak és soha nem láttam senkit, akiről tudom hogy így csinált. Ezek szerint viszont te részese vagy ennek, és EZÉRT TUDOD, hogy ez hogy működik? Akkor most a megvesztegető pályázót, vagy a megvesztegetett vezetőt ismerjem fel személyedben? :)
Én történetesen egyébként még a Zushlag ügyben is azt láttam meg, hogy a korrupció és lenyúlás valójában a pártkasszába ment, és tulajdonképpen pont azért bukott a bili, mert túl sokat dolgozott zsebre az, aki érinthetetlennek hitte magát és elszemtelenedett. És meg is borították, nagyon rövid úton. Vagyis, pont az derült ki (a'la Hagyó, a'la Hunvald, a'la összes többi), hogy éppen a személyeknek való visszaosztás az, amit nem tűrnek el a pártok és azok, akikhez ténylegesen befolyik az a pénz, amelyet normális országokban eleve odaadnak a pártoknak, hogy finanszírozni tudják magukat.
Merthát, épeszű ember nem gondolhatja komolyan, hogy annyi pénzből, amit a pártoknak kiutalnak, abból normális hálózatot, üzemmenetet fenn lehetne tartani... majd ezek után csodálkozni azon, hogy mennyire elterjedt a korrupció. Én inkább azon csodálkozom, hogy csak ennyire, és hogy ennyi is elég.