Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

_pda_ Előzmény: #454539

szerintem kicsit túlmisztifikálod ezt a turbolyuk kérdést

nem tudom mennyi ilyen autód volt, én 20 éve dízelezek, párat elnyúztam belőlük, a Golf I., II GTD, Passat verziók, Ducato-k, Boxer, Berlingo, stb....

borzasztó negatív tapasztalataim nem voltak, illetve a régi mechanikus adagolós autókon sokat lehetett finomítani, némi hozzáértéssel de ez már autoszerelő téma

ami igazán nem tetszett, az pár mai, komoly motorteljesítményű TDI féle

az ok:

agyon vannak folytva, h lóhere jöjjön a kipufugóból

ezért hiányzik az nyomaték legalulról, mert amíg nincs megfelelő légfelesleg, addig az elektronika nem ad plusz üzemanyagot a füstölés elkerülése végett

tehát némi reakcióidő van, amíg ezek az "öngerjesztő" folyamatok lefutnak

a régi mechanikus adagolós verdáknál ez egyszerűen megoldható volt, csavarintott egyet az adagolón az ember és repült a gép

persze tiszta légszűrő, üzemanyagszűrő, meg pár apróság még tartozika témához

szóval, a mai elektronikusan vezérelt dieselmotoroknál megvan a jelenség DE tipusa válogatja, h mennyire jelentkezik

ez is több dologtól függ, milyenre hangolták a rendszert, mekkora turbot tettek rá

nagy a szórás

a berlingo 2,0 hdi, amivel járok most, tökéletes ellenpélda a problémádra

viszonylag gyenge, 90LE

kicsi turbo van rajta, könnyen felveszi a lapot, gyakorlatilag nem érzed elinduláskor ezt a problémát és középtartományig jól húz

kényelmes vele autózni, nem kell állandóan ráncigálni a váltókart, mint némelyik 140-180LE-s gépben, mer taz mondjuk a nagyobb méretű turbo ellenére, még ha változó geometriájú is, nem megy rendesen alul

szóval nem szabad általánosítani

a másik dolog, ami miatt kicsit egyoldalúan közelíted meg a témát, ne egy 3L-es V6 motort akarj összehasonlítani egy R4d-vel

enm egy kategória

a harmadik, nézzük a mai benzinmotorokat

mind elektronikusan vezérelt, gyakorlatilag a gázpedál is

itt is megvan a késés, és ugyan úgy jelentkeznek a reakcióidő problémák, mint a dieseleknél

ráugrasz a gázpedálra és nem történik semmi, max hörög a sok levegőtől

pont ezt rójják fel vezetés élmény beli komoly hibának a mai autókkal kapcsolatban

ritka az a modell, amelyik nem így viselkedik

szóval én így gondolom ;-)