Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: Kik buktak a svájci frank esésén?

Előzmény: #442828

"Nem azt hoztam fel példának, hogy mennyit gyengült a forint, hanem azt, hogy a régiós társunkhoz viszonyítva mennyit. És az kb +8%. Úgyhogy ez nem sima kutya közönséges történés."

Szerintem +8% egy ilyen tendenciában egyáltalán nem kirívó, és egyébként is jellemző a Forintra a sokkal nagyobb csapkodás, mint a régiós társakra. A Forint (a többivel ellentétben) valóban szabadon lebeg és mivel kicsi a piaca, és még az is kétszeres áttétellel lebeg a HUF-EUR -> EUR-USD keresztárfolyamokon keresztül, így ebben én nemhogy csodát nem látok, vagy különösebb behatást, hanem teljesen "szokásosnak" (nem feltételenül normálisnak) tartom. Egyebekben, a mostani árfolyam még csak nem is "történelmi csúcs", tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy valami olyasmi történt, ami még soha. Ha pedig figyelembeveszem azt, hogy ez az árfolyam még az árfolyamsávok meglétekor sem lett volna dráma, és egyébként szerintem túlértékelt is volt a Forint, akkor én ebből NEM TUDOM levonni azt, hogy ez pont a mostani kormányintézkedések miatt történt volna, mert én pont nem látom ennek a hatását. Ha ellentétesen mozdult volna el a Forint, vagy nagyságrenddel jobban értékelődött volna le, az is lehetne egy szándékos (és szerintem helyes) kormányzati intézkedés a deviza gyengítésére.

"Ezzel szemben az eurhuf-ot a 76,4-es fibo sem fogta meg, és azon kell imádkozni, hogy a korábbi csúcspontja megfogja, és nehogy középtávú gyengülésbe kezdjen a ft. 319,8 felett indulunk a 37x felé."

Azt én nem tartom túlságosan valószínűnek, hiszen ez a Forint kötvényekkel rendelkező külföldieknek sem lenne az érdeke. Ugyanakkor továbbra is érdeklődéssel figyelem, hogy valójában mennyire NINCS hatással az életre az árfolyam leértékelése, valójában az üzemanyagok árától eltekintve alig látszik bármiféle változás. És ott sem az árfolyam, hanem az egyéb adóterhek a meghatározóak az emelkedésben. Ugyanakkor pont a legelmaradottabb északi észak keleti régióban végre megindult az országba irányuló bevásárlóturizmus és nőtt végre a vendégéjszakák száma is. Ráadásul "ingyen és bérmentve" csináltunk a multiknak költségcsökkentést, hiszen számottevően csökkennek a bér és egyéb költségeik az anyaország devizájában nézve.

Mindemellett, azért szerintem se gyengüljön számottevően tovább már az árfolyam, mert annak már nem lesz kimutatható, számottevő hatása.

"Valóban nem. Mindössze annyit, hogy ft hitellel megegyező, vagy afölötti THM-et eredményezett volna :DDD"

A THM önmagában nem sokat mond, sokkal inkább a "részletek" a kérdésesek, tehát az, hogy ténylegesen mennyit kell kifizetni. És ebben az esetben szerintem a THM akkor és csak akkor lett volna magasabb, ha az opciót ténylegesen igénybe is kell venni, ami viszont éppen azt jelentette volna, hogy elszállt az árfolyam, vagyis MEGÉRTE így kötni a hitelt.

Tegyük fel, hogy egy havi törlesztőrészlet 50eHUF egy 5 milliós hitelre, ha az 5 millióra ráteszem az 1%-ot, akkor az 50eHUF -> 4eHUF/hónap, vagyis 54 eFt-os lesz a törlesztő. Ez SOKKAL kevesebb, mint a Forintos hitel összes törlesztője. Namármost ha le is KELL hívni az opciót, akkor az ugye +4%+1%, vagyis 250.000 HUF/év, ami 20eFt/hónap, ami ugyan sok, hiszen az 50eFt-ból 70 eFt/HUF lesz, DE ennél több NEM LESZ, mert védve van az árfolyam, másrészt a 70 eHUF/hónap is KEVESEBB, mintha forint hitelről beszélnénk.

Tehát én továbbra is úgy vélem, hogy ennek az intézkezésnek/lehetőségnek lett volna gazdasági racionalitása.