Re: nincs cím
rbbj11 Előzmény: #440835Ne haragudj, de mindenre nincs türelmem és időm reagálni, de nem is baj, mert az első rész úgy gondolom, úgyis csak költői kérdésekből állt.
A második fele a hsz-nek, a konkrét kérdéssel: "ami a magyar piacon van pl. ami potenciális jobb befektetés mint az E-star!" - úgy látom, többen képtelenek ettől a szemlélettől elrugaszkodni. Meg kéne érteni, hogy teljesen más KERESKEDÉSI és nem befektetési szemléletről írkálok. Szerintem tőzsdén elsődleges prioritása annak van, hogy az ember pénzt keressen, és ne a szent grált keresse akármilyen cégben. Ha ezt az alapfeltételt elfogadjuk, szerintem baromira mindegy még az is, hogy milyenek a hosszútávú perspektívák, mert azok megjósolhatatlanok.
Megpróbálom sokadjára is megfogni a lényegét annak, aminek okozata az összes véleménynyilvánításom:
1. azt kell venni, ami behatárolható kockázattal, belátható időn belül (6-24 hónap), min a kockázat háromszorosának megfelelő profittal kecsegtet, ami egyben mindenképp felülmúlja a pillanatnyi kötvény és állampapírhozamokat is.
2. Ha már megvettük, utána legjobb az emelkedésben sávosan tovább venni, majd annyi ideig benne ülni, amíg csak az elképzelt irányba halad az árfolyam, vagyis a piac viselkedése számunkra kedvező.
3. Igyekezni kell a piaci átlagnál jobb viselkedésű eszközt venni,vagyis ami felülteljesít.
Az összes többi csak feltételezésekre alapozott rulett. A fenti kitéteknek megfelelően az e-star is nemrég jó befektetés volt: amikor 2500-ról megindult, és folyamatosan felülteljesítve a piaci átlagot szabályosan emelkedett, ráadásul a gazdaságai számai is egyre javultak, ezért a kockázata is jobban behatárolható volt, amit mondjuk egy tág stoppal még be is lehetett biztosítani.
Jelenleg az e-star nem felel meg egyetlen pontnak sem. De nem felelt meg már akkor sem, amikor 10k alá becsaklizott.
Alulteljesít. Rosszul viselkedik az áralakulása. Nehezen árazható a kockázata. Kedvezőtlen a szektor-, és általános piaci hangulat.
A köv. hatalmas tévedés, hogy mindig poziban kell lenni. Nem muszáj. Az is lehet, hogy e pillanatban a kivárás a helyes. Pláne igaz ez az aug-i időre, mikor az egész piac viselkedése elromlott.
DE ha mindenképp ki akarsz ERŐSZAKOLNI magadnak egy befektetést, akkor igenis, 6-24 hónapos céltávra az osztalékpapír a helyes döntés, és ezzel a véleménnyel messze nem vagyok egyedül, nálad és itt minden jelenlévőnél sokkal nagyobb alapkezelő managerek és számos "guru" favorizálja az osztalékpapírokat a jelenlegi környezetben. Amit általában az osztalékpapírokról írtál, nem igaz. Történelmi távlaton semmiképp.
Ami a jövő árazását illeti, nem kérdéssel kéne felelni a kérdésemre: szerinted akkor most az e-starban a jövőt árazzuk? :) Tudom én, mit írnak azok a buta könyvek, amiről beszélsz. Sok olyan könyv is van, ami hivatott megtanítani, hogy kell tőzsdézni és hogy kell pénzt csinálni. Csak a gyakorlat kicsit más ;) Ahogy írtad, a meanstream közgáz nagy része mára hulladék vagy hamarosan az lesz.
A max., amit el lehet ismerni, hogy a jövőt PRÓBÁLJA árazni, bizony borzalmasan sikertelenül. Ennek bizonyítéka épp a volatilitás.
Még a jelent se képes beárazni, nemhogy a jövőt. Mit csinál akkor valójában? Rulettezik. Feltételez, spekulál, irányítani próbálják egyesek a csordát, és aztán kevesen meg is nyírják sikeresen. Mindeközben mind a jövőbeli perspektíváktól, mind a jelenbeli value értéktől olyannyira elrugaszkodnak az árak mindkét irányba, hogy semmi közük nem marad egymáshoz.
Ha a legkisebb rosszat keressük azok közül, amiket felsoroltál, igen, az ANY-t mindenképp jobb befektetésnek tartom perpill, mint rfv-t. Jobb a kockázat/hozam aránya, ennyi. Ha holnap választanom kéne, akkor inkább vennék ANY-t. Remélem így már nem lehet kiforgatni majd ezt a mondatot...
Telekomra belépési árat írtam, hol jobbnak tartom, mint e pillantban rfv-t. Ez az ár jelenleg nem elérhető.
Egyébként pannergyt is előbb vennék, mert eredményének nagy részét
Nem tudom, miért kéne egyébként ilyen gyengülő ft mellett nyavalyás magyar piachoz ragaszkodni, ha már mindenképp rv-ben akarja tudni az ember a pénzét...ez matgab már nálad vmi magyar mánia...