Re: KEDVEZŐ ÍTÉLET A DEVIZAHITELESEKNEK - Makkos Albert értékeli a Legfelsőbb Bíróság indoklását
Előzmény: #427881South Park: "Mindenki kontra mindenki" per LOL
"Gondolod ha kimondják, hogy EU-s jogba ütközött a különadó nem kell visszafizetni, vagy a végtörlesztésnél ugyanígy?"
Mint írtam, nem ütközik EU-s jogba, sőt mi több, ma már LB határozat van arról, hogy nem is ütközhet.
Nem szeretném magam ismételni, tehát összefoglalom az álláspontom:
- mint láttad, az EU NEM törölhet el jogszabályt, sőt, CSAK KÉRHETI(!) a megváltoztatást is. Arra várás tehát, hogy majd ők elmeszelik az érthetetlen,
- az EU visszamenőleges jogszabályt nem hozhat, tehát ha fel is kéri a kormányt a változásra, és az megteszi, akkor is csak a jövőre vonatkozhat a módosítás,
- ennek megfelelően, ha a jogszabály már nem is él, mert nincs hatályban, akkor valójában nem lesz mit vizsgálnia,
- természetesen el lehet menni az EU bíróságra, de ott meg csípőből elvéreznének a felperesek, ugyanis minden lehetséges hivatkozási alapjukat már maguk is elkövették ezen esetekben, különösen:
- Kiszámíthatatlanság,
- Egyoldalú szerződésmódosítások tömege,
- Átláthatatlan árazás, indokolatlan emelések,
- Alá nem támasztott költségek elszámolása,
- Maradnak az országban, tehát nincs elmenetel a döntés miatt,
- Tehát szó sem lehet arról, hogy kárt szenvedtek el,
- Éppen ezért valójában eddig éppen ők korlátozták a tőke szabad áramlását.
Ettől még lehet perelni, mert ahhoz mindenkinek joga van. De szerintem akinek vaj van a fején az ne menjen a Napra.
Végezetül a legfontosabb érvem:
A mostani CHF devizaopcióikat, avagy swappokat 180 körüli CHF árfolyamon vették fel (~12 hónappal ezelőtt, a régebbieket még olcsóbban), tehát a 180-as árfolyam mellett nem keletkezhet veszteségük, hiszen azokat nem kell most, a drágább árfolyamokon újrakötniük.
Vagyis valójában, összegezve: ha tényleg ki akarnának mutatni egy VALÓS veszteséget, akkor nagyon fel kellene kötni a gatyájukat. Jövőbeli elmaradt profitért ugyan lehet perelni, de nincs az a bíróság ami igazat adna nekik. És ahogy már írtam, ha mégis így lenne, akkor az állam kivet egy banki különadót abban az évben, és viszi a pénzt - kamatokkal együtt.
Tehát, értelme sincs a pernek, mert a lakossággal szemben nem megy, az állammal szemben pedig nem tudnak nyerni. Mondtam: Most átkerültek a szerszám másik oldalára, ez nem tetszik nekik. Most velük csinálják azt, amit eddig ők csináltak az emberekkel.
Mindezen érvelés azonban teljességgel indifferens arra nézve, hogy milyen minőségű maga a törvény, hogy hogyan volt az kommunikálva, avagy arra nézv, hogy én, vagy te hogyan csináltad volna. A fenti érvelés kizárólag a labanc vérszívó uzsorásokra vonatkozik, nem pedig a törvény minőségének a megítélésére, még kevésbé arra nézve, hogy mi a véleményem azokról, akik meghozták a törvényeket. Ez utóbbiakról nem kívánok vitát nyitni :)