Re: Etetés
Előzmény: #427258Namármost, szerintem rossz irányból nézed a mondanivalómat.
Én ugyanis azt mondtam, hogy:
- HA NEM borogatnák ki a kukákat, akkor az valójában KEVESEBB MUNKAHELYET jelentene, hiszen az egész szemétfeldolgozó, újrahasznosító ipar megszűnne,
- HA NEM borogatnák ki a kukákat, ATTÓL Afrikában egyetlen fillérrel, avagy egyetlen gramm élelmiszerrel sem lenne több,
- HA CSAK ANNYIT vásárolna mindenki, amennyire szüksége van, és nem maradna felesleg, akkor az annyit tenne, hogy a termelés pontosan akkora lenne, mint amire szükség van. Most tekintsünk el attól, hogy ez pontosan a kommunista hiánygazdálkodás elmélete (amely esetében egyébként szintén volt szemét, sőt, megkockáztatom, még csak nem is kevesebb, hanem valójában talán még több is), hanem szorítkozzunk arra, hogy ha az egész rendszer felesleg nélkül üzemel, akkor mit lehetne Afrikába vinni az éhezőknek? Se felesleges pénz nem keletkezne a termelői oldalon, amit el lehetne osztogatni, se felesleges áru, amit oda lehetne adni.
Vagyis, akármilyen hülyén hangzik, a szemét, a túltermelés, a hulladék az ÉHEZŐK támogatását szolgálja abban a formában, hogy KIZÁRÓLAG a túltermelés teszi lehetővé az ő támogatásukat. Ellenpróba: Ha megszűnne a pocsékolás, attól nekik semmivel sem lehetne több, hiszen nem onnan kerül ide a termék, hogy itt pocsékba menjen. Második ellenpróba: Ezen termelés teljességgel indifferens rájuk nézve, hiszen az onnan ehhez szükséges, illetve az innen oda szállítandó termékek mennyisége a rendszerre nézve elhanyagolható.
Szóval, én arra utaltam, hogy az csak egy szörnyű rossz demagógia, hogy a vízfolyatással, meg a pocsékba dobott élelmiszerrel nekik teszel rosszat. Teljességgel indifferens a két eseményláncolat, olyan, mintha az éhezők egy másik bolygón élnének.
De ha még tovább fűzöm a gondolatot, akkor érdemes azt is megfigyelni, hogy a túltermelés, illetve az olcsóbb ipari termelés, kézimunka (ha úgy tetszik rabszolgamunka) keleti exportálása vezetett oda, hogy Kína mára egyáltalán nem fenyegeti a világbékét, Vietnám visszatér a rendszerbe miközben MEREDEKEN csökken az éhezők száma, és nő a jólét. Vagyis, még ebből a szempontból is az jön ki, hogy az extrém fogyasztás, túlfogyasztás kihelyezése is az ő javukat szolgálja. Ha majd Afrikát is bevonják ebbe a folyamatba (Kína már megkezdte), akkor ott is ez fog történni. Persze a demagóg álentellektüell useurópánerek majd akkor is vernyákolni fognak a "legújabbkori rabszolgaság" ellen, miközben ott munkahelyek, pénz, és kiszámítható élet fog kialakulni és az ottaniak nem is fogják érteni ezt a fajta nyilvákolást.
Ha visszatérünk ahhoz a világhoz, amiben kizárólag önfenntartó rendszerek vannak, akkor pont azok a térségek fognak nagyon szenvedni, akiket most a megtermelt szemét és felesleg miatt sajnáltok.
Egyebekben zárógondolatnak talán annyit, hogy ha megoldanánk, hogy minden ehető, felhasználható hulladék odakerüljön, azzal sem segítenénk ratjuk, ugyanis sokkal nagyobb a baj arrafelé, mint amekkora a teljes nyugati világ felesleges kapacitása.