Re: JÖN A GÖRÖG CSŐD?
Előzmény: #421570"Ne irritáljon, többletkockázat rejlik a rendszerben, többletprofitot akar."
Szerintem olyan, hogy TÖBBLETPROFIT az nincs. Profit van. Ha valaki kockázatos üzletet csinál, akkor a kockázatot is beárazza, és akkor csinálja meg, ha ezen felül van profitra lehetőség.
Egyebekben meg szeretnék tisztázni egy félreértést: Én nem azt mondtam, hogy az hülye, aki többet akar keresni, én azt mondtam, hogy azzal nem értek egyet, amikor a minden határon túlmenő országrablást még társadalmilag hasznosnak is akarják elismertetni a kizsákmányoltakkal.
"A többletkockázatot éppen a pazarló állam, pazarló elosztórendszerek okozzák."
Ez így nem igaz, mégpedig azért nem, mert ez kiszámítható. Tulajdonképpen nem tudsz egyetlen olyan államot sem mutatni, ami "nem pazarló" egy tőkés zsákmányszerő szempontjából, hiszen mindig lehet ócsóbban is csinálni valamit. Ha ingyen van, akkor is. (Ferengi vagyongyűjtési szabályok).
Egy államnak azonban nem ez a szempontja, és ez így van jól.
"És azt tudod, hogy mennyi beruházást fogtak vissza?"
A demagógiát én is hallom. Tényekről is tudsz? Mármint olyanról, ami NEM A SZÁMUKRA, hanem a SZÁMUNKRA lett volna hasznos? Csak kérdezem :)
"1. A többség számára nem jelent megoldást."
Már említettem, hogy a kérdést én abból a szempontból nézem, hogy micsoda hisztit váltott ki ez az uzsorásoknál, és hogy micsoda demagóg süket felháborító és vérlázító szöveget volt pofájuk lenyomni. Ezzel szemben ha megnézed, én egyetlen szóval sem mondtam, hogy a döntés jó, vagy hogy én ezt csináltam volna. Azzal kapcsolatban, hogy mennyi, vagy milyen anyagi helyzetben lévő embernek lesz jó, szintén nem értekeztem. Én egy dolgot mondtam: Alapvetően MINDEN olyan lépést jó irányba tettnek tartom, ami a lakossági devizahitelezés felszámolását, ezáltal pedig a forint gyengítését szolgálja, mert én ezt tartom az ország érdekének.
"2. Minél többet végtörlesztik nem önerőből, annál nagyobb a keletkezett kár."
Ez egyszerűen nem igaz. És tudod miért nem igaz? mert ez nyilvánvaló. Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy a bankok ugyebár swap ügylet keretében finanszíroznak, és eddig ugyebár ERRE HIVATKOZVA(!) mondták azt, hogy azért kell például előtörlesztési díjat fizetni, mert nekik ugye akkor a swapon veszteségük keletkezik. Emlékszel erre a süket dumára? Ha nem, akkor frissítsed a memóriádat, és most gondolkozz el azon, hogy ez mit is jelent: A bankoknak JELEN PILLANATBAN SEMMIFÉLE TÖRLESZTÉSI KÖTELEZETTSÉGÜK NINCS, az majd csak akkor lesz, amikor a swappok lejárnak. Mondjuk ne menjünk vissza három évre, hogy akkor mennyiért is lehetett ilyen ügyleteket kötni, maradjunk egy évnél. És akkor most mondd, szép hangosan kiabáld bele a világba, hogy milyen árfolyamon is vannak azok a swappok, amelyeket egy éve kötöttek meg? Hát nem 180 ALATT?! Akkor mit is jelent ez valójában? AZT, hogy nem szükséges ezen a méregdrága árfolyamon REFINANSZÍROZNI a korábbi swapjaikat, vagyis azok likvidálása hatalmas hasznot hajt a számukra.
AZ UZSORÁSOK HAZUDNAK! Mindig ez lebegjen a szemed előtt. Semmiféle pillanatnyi veszteségük NEM KELETKEZHET 180-as árfolyam mellett, mert abból simán kifizetik a lejáró swapot a megújítás helyett. NYERESÉGGEL!
"3. Tegyük fel, hogy a teljes devizahitel állománytól megszabadul a rendszer. (ami kizárt, ráadásul pont a szegényebb réteg nem fog)."
Ez csak az állami kamattámogatás mértékétől függ. Ha 6%-on lehet forint hitelt felvenni és azt odaadják BÁRKINEK aki devizahitelt akar kiváltani (mondjuk ez a hitel nyújtásának EGYETLEN feltétele), akkor szerinted ki NEM fogja kiváltani a hitelét? :)
"Utána bepótoljuk az elvesztegetett 2-3 évtizedet? A régió előttünk jár, maximum felvesszük az utazósebességüket."
Mondjuk ahhoz képest, hogy jelenleg csak süllyedünk a mocsárban, ez szerintem egy kifejezetten ígéretes jövőkép. Nekem tetszik. ha már felvettük a ritmust, utána akár gyorsítani is lehet.
"4. De most őszintén. Hagyni fogja ezt az EU?"
Természetesen. Szerintem nemsokára a hírek is arról fognak szólni, hogy más is megkezdi a devizahitelek likvidálását.
"Ez már nem tekinthető annyira belügynek, mint az mnyp-k megszüntetése. Precedens értékű lehetne, lavinát indíthatna."
Be is vanna f*sva az uzsorások rendesen, mert oda lesz a gigantikus profitjuk. Viszont, pont amiatt, hogy már ELSZÓLTÁK magukat, hogy ez csak EGY ÉVES profitjukat csökkenti, a TŐKÉJÜKET NEM(!), innentől semmiféle mondvacsinált indokkal nem védhetik meg magukat.
Vagy ha igen, akkor az rohadtul pürrhoszi győzelem lesz, mert akkor egyszerűen ugyanennyit fog különadó címen a korány elvonni.
ÉVENTE.