Re: JÖN A GÖRÖG CSŐD?
Előzmény: #420649"Attól, hogy az exportbevételek bővülnek, miért gondolod, hogy bővítik az emberi erőforrást az exportra termelő hazai cégek."
Mert te most csak a bérgyártókra gondolsz. Ha például a szoftvereseket említem, vagy bármilyen hasonló jellegű export termékünket, máris érthető lesz, hogy mire gondoltam.
"Mivel a profitjuk a HUF gyengüléséből származott, nem a külföldi kereslet bővüléséből ezért teljesen fölösleges bővíteniük az exportcégeknek a munkavállalói létszámot, nem szívná fel a külföld a többlet keresletet, mivel ott is a várható fiskális megszorítások fogják szorongatni a magánszférát"
Ez így van. Viszont mivel CSÖKKENNEK a költségeik Magyarországon, ezért az itteni gyártás legalább megerősítésre kerül, vagyis nem viszik el csak azért, mert nem lesz gazdaságos. Nem feltétlenül kell ugyanis munkahelyteremtésre gondolni, elég arra, hogy nem szükséges a visszaeső bevételek miatt elbocsájtani embereket.
"Szóval a középiskolai makro összefüggés: kamat csökken>>beruházás nő ökölszabály nem érvényes"
A kelet indiai társaságokra, hiszen ők nem itt vesznek fel pénzt. Ezzel szemben a magyar vállalkozások IGEN. És ha nekik kevesebb az uzsorájuk, akkor gyorsabban tudnak nőni, vagy legalábbis könnyebben tudnak fennmaradni. Látod, látod, egyszerűen úgy beszélsz, mintha (és egyébként tényleg) magyar ipar és gazdaság már nem is lenne. Pedig még van, és csak erőre kell kapnia. ÉS akkor most a mezőgazdaságról szót sem ejtenék, amely esetben brutálisan nőhetne a termelés, ha romlana a FT árfolyama, mégpedig kétszeresen: Drágább lenne a sz*r importja, és olcsóbb lenne a magyar termékek exportja.
Márpedig ez pont az az ágazat, amely hatalmas mennyiségű képzetlen munkaerő felszívását tenné lehetővé, relatíve olcsón!
"Igen, végre a devizahitelek "rendezésével" megnyílik a lehetőség a kamatcsökkentésre. (ha már idéztél tőlem a mellékhatásokról, illeszd be mit írtam főhatásként, kitartok amellett, hogy a nyersanyagárak növekedése fogyasztáscsökkenéshez vezet a kereslet hiánya miatt.)"
Bocsánat, ha valami kimaradt, nem volt szándékos. Ugyanakkor nem értek egyet veled ebben sem, ugyanis a nyersanyagárak emelkedése tipikusan rugalmatlan, annyit vesznek belőle, amennyi szükséges. Erre remek példa az üzemanyagárak esete, hiába a brutális árnövekedés, alig csökkent a fogyasztás még a benzin esetében is.