Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: törölve

Előzmény: #412472

"Évente csökken a lakosság kb. jó 50.000 fővel. Azaz egy közepes városnyi ember tűnik el évente."

Ez igaz, de ennek az eloszlása korántsem egyenletes - a falvak, tanyák elnéptelenedése inkább a jellemző, pont a városokba költözés miatt. Már az agglomerációból is költöznek vissza Budapestre!

Szerintem a fizetőképes kereslet sem csökkenhet annyival, amennyivel számolsz - mert bár elsőre logikus amit írsz - valójában mégsem igaz, hiszen nem többszöröződik az a kiesés, ami EDDIG SEM volt fizetőképes, hanem éppen ellenkezőleg: most már nem számítanak rájuk vevőként. Én pont azt látom bármely statisztikában, hogy visszatértünk 2000-hez, azaz a hitelezés előtti időszakhoz, amikor valóban annyit költöttünk, amennyink volt. Most is pont ugyanott vagyunk, ugyanannyi ház épül, ugyanannyi lakást lehet eladni. Egyszerűen csak kiárazódott a rendszerből a virtuális vásárlások kora. Mondhatni az ingatlanárak is szépen vissza(sz)állnak a Földre, azaz a REÁLIS, az első piaci boom utáni árra, mert annyit érnek. A luxusra, az egyedire most is nagy az igény, de a feleslegesen felhype-olt, félbehagyott projectekre természetesen nem lesz már igény, én viszont nem hinném, hogy ez baj lenne, akárcsak az, ha egy 20 éves legénynek nem a BMW áll a garázsában a 300 nm-es házához, hogy élete végéig ugyanabban a ruhában gürizze azt le az uzsorásoknak.

Az, hogy csökken a lakosság száma, az önmagában szintén nem lenne baj, ha ez nem pont az inaktívak, sőt, az eltartottak, a nagyon eltartottak arányának növekedése mellett történne meg, vagyis:

"ha nem oldják meg Mo demográfiai és alapvetően értékrendi gigaproblémáit, akkor szorítgathatunki a végletekig, a magyaroknak akkor reszeltek."

ebben egyetértünk, de ezt pont nem a lakhatáson és a hiteleken kellene lemérni, hanem azon, hogy végre észhez térünk és tudatunkra ébredünk.

De ez egy nagyon más téma :)