Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #401432

"Ez mindig relatív, pl annak idején a mamutnak sem biztos tetszett, hogy az ember csapdába csalta és kővel agyonverte. Vagy pl a halaknak sem biztos tetszik, hogy horgászom. De hát nem kérdezi őket senki." [...] "És ugyanígy nem kérdezi senki a görögöket, vagy Mo-t, hogy tetszik nekik , ha az erősebbek kiosztanak egy-két sallert nekik. Ez egy ilyen világ."

Nézd, a hasonlatokon vitatkozni szerintem értelmetlen, hogy mind sántít.

Mindamellett szeretném jelezni, hogy végső soron a MAI gazdasági világot, tőzsdét valójában TE is úgy jellemzed: Állatvilág, amiben az erősebb kutya b*szik. Namármost ha jobban belegondolsz, én ezzel egyáltalán nem vitatkoztam, sőt, éppen azt jeleztem meg, hogy valójában MA EZT TARTJÁK __NORMÁLISNAK__. Ugyanakkor szerintem éppen ez az, ami nem normális, merthát, végső soron valami demokráciafélében élnénk, valami jogállamiságban, aminek a lényege éppen az lenne, hogy valaki pusztán azért, mert gyenge, azért még nem lehet megenni. Pláne úgy, hogy ránéznek valakire, hogy "akkor én most bekaplak".

Amiről te írsz, az éppen nem a kapitalizmus, pláne nem a XX. századi kapitalizmus, hanem mondjuk az, ahogy a parasztságból jobbágyságot csináltak, avagy angliában az eredeti tőkefelhalmozás volt a bekerítéssel, mert ehhez képest még egy római rabszolgapiac is etikusabb volt az én szememben.

Végső soron ugyanis azt mondod, hogy tudomásul kell venni, hogy ez egy olyan világ, amiben fosztogatnak, rabolnak, gyilkolnak, erőszakolnak, és ezt minden legyőzöttnek tudomásul kell vennie mert __EZ__A__NORMÁLIS__. Vae Victis.

És én erre mondom, szerintem a SZABAD PIAC nagyon nem azt jelenti, hogy akinek tetszik a portékája, attól SZABAD azt elvenni és még jól meg is verni az árust, ha szólásra meri nyitni a száját. Szerintem nem az a kapitalizmus, amiben páran kockával dobással eldöntik, hogy "ki lesz a hal és a mammut", akit éppen levadásznak. Valahogy éppen úgy kellene működnie a kapitalizmusnak és a piacnak, hogy EZT TEGYE LEHETETLENNÉ, nem pedig úgy, hogy ezt erősítse.

Azt meg végképp nem kellene, hogy ezt még fetisizálják is a prédák.