Re: A Raiffeisen Bankban nyilvánosan alázzák meg az ügyfeleket
lagwagoner Előzmény: #401640off: Szóval már nem dolgozol bankban, mert már bank(részvény) tulajdonos vagy :-)
On: nekem a belinkelt oldal egy kicsit Rafi lejáratónak tűnt, sok konkrétum nem olvasható. Egy iskolában szerintetek nem kritizálják a tanárok a diákokat? Óóóóóóó...dehogynem.
Ebben a devizahitel-problémában pont az a jó, hogy mindenki felelős (arányát nem lehet meghatározni): az ügyfél, hogy nem számolt a devizakockázattal és nem olvasta ki a szerződésből, hogy a bank kénye kedve szerint emelheti a kamatot (én ennek felárát) bármilyen indokkal (CDS felár maszlag). A bank, hogy a konstrukcióban az árfolyamkockázatot kihangsúlyozta, de azt nem részletezte (vagy nem is állt érdekében), hogy a kamat nem a CHFLibortól fog ám függni. És persze az állam, hogy a rahedli "szak" felügyeleti szervvel nem ellenőrizte a hitelezést ((vagy nem is állt érdekében). És ez nem egyenlő a devizahitelek betiltásával, hanem, hogy a bank mit ad el hitelként, annak kamatváltozása mitől függ, kamatszámításának módja. Mivel a felelősségi határok vékonyak, ezért azokat a felek mindig a másik felére maszatolják. Ez pont olyan mint az EU válság. Nem lehet elvárni, hogy egyszer csak jó megoldásként megtalálják a zöld gombot és mindenki happy lesz. Ami az adósokra vár az egy hosszú, nehéz, mocsaras küzdelem, fellélegzés nélküli agónia évtizedekig. Egy jelentékeny részének soha nem lesz tulajdonosa az adott ingatlannak, hanem rabszolgává válik, csak ez még nem tudatosult bennük szerencsére. Vagy sajnos?
Ezen nincs mit tréfálkozni, de tény, hogy a banki alkalmazottaknak is sok feszültséget kell ilyen stílusban levezetniük. Így vélelmezem, hogy ők is rendes emberek valahol, csak egy kiragadott pillanatukban ez jött ki belőlük.
Müller Jánosra visszatérve banyaiz, nekem ő tűnik inkább egy PR eszköznek. Egy nyugodt őszes hajú tipikus bankárképű szimpatikus bácsi, akivel szemben fel sem merül hogy nincs igaza, és ez sokaknak bejön (bepuszilják). Egy Navracsics vagy egy Bokros figura mást váltana ki ugyanezekkel az érvelésekkel, mint amit Müller János mond (Bocsánat ha valakinek ők szimpatikusak). Ez az országkockázat duma...pfff. De a tegnapi riport kérdése számomra még mindig nyitott, hogy számolja ki a bank a törlesztőket? Ha elfogadom Müller úr érvelését az országkockázattal kapcsolatban és hogy a bank bankközi kereskedésben jut devizaeszközhöz (bár szerintem ez pont a CHF LIBOR) akkor ezt mennyiért szerezte be szerinte a bank? Ezt az árat hol nézhetem meg? Miuért 9% a kamat? Miért nem 8,2%? Ezek a faktorok, benchmarkok -amik alapjána bank számol-miért nem nyilvános adja ki ezekről a közleményeket. Szóval ezeket feltenném Müller úrnak. Tudom, hogy tudja, hogy tudom. De kíváncsi lennék az érvelésére vagy akkor már nem lenne nyugodt szimpatikus bácsi? :-)