Hozzászólás
Fornit- Főnővér, főnővér ! Jöttek a partizánok, megerőszakolták összes nővérünket, csak Mária nővért nem !
- Őt miért nem ?
- Mert Ő nem akarta !
Az amerikaiak egy rendkívüli alapossággal kiképzett - kitűnő orosztudással - kémet dobnak le ejtőernyővel egy feltételezett szovjet rakétabázis közelében, Szibériában. A kém leereszkedett a tajgában, gondosan elásta az ejtőernyőt, majd felvett egy orosz favágó öltözéket, és elindult a térképen bejelölt irányba. Esteledett, alaposan elfáradt így egy falu szélső házában, ahol világosságot látott bezörgött.
- Ki az ilyen későn, hívatlanul? - szólt ki egy bábuska a házból.
- Én vagyok Fjodor Fjodorovics Dubinyin, a favágó - mondta a kém.
- Te vagy az drága Fjodor Fjodorovics Dubinyin? - kérdezte meglepetten a bábuska.
- Én vagyok, drága Maruszja néni, hát megismert? - kérdezett vissza a kém.
- Hát persze, hogy megismerlek, drága Fegyácska, elvégezted a távoli városban az iskolát?
- Igen, Maruszja néni, elvégeztem az erdészeti technikumot, és jöttem a kolhozba, mert az elnök elvtárs annak idején ösztöndíjat adott, itt kell munkába állnom.
- Na gyere be már fiam, mert megvesz az isten hidege ott kinn! - szólt a bábuska, és betessékelte a kémet. Az szorongva lépett be, mert nem tudta, mire számíthat.
- Fegyácska, maradt még valami szerény vacsorámból, egyél! A kém leült elkezdett enni, de zavarta, hogy a mamka állandóan nézi.
- Miért bámul engem ilyen mereven, Maruszja néni? Csak nincs valami különös rajtam? Úgy tudom, hogy gyermekkorom óta ismerni tetszik! Erre megszólal a Maruszja néni:
- Igen, Fjodor Fodorovics, ismerlek gyermekkorod óta de szerintem te amerikai kém vagy! A diverzánsban meghűlt a vér, és átvillant az agyán, hogy sajnos likvidálni kell a nénit, mert veszélyezteti a küldetését. Azért a biztonság kedvéért megkérdezte:
- Miből gondolja, kedves Maruszja néni, hogy én amerikai kém vagyok?
- Hát fiam abból, hogy nálunk Szibériában nagyon ritka a néger...