Re: Mi lesz Gipsz Jakabbal?
Előzmény: #389240Az én gondolkodásmódom megértéséhez az egyszerűség kedvéért játsszuk el most a követező gondolatkísérletet.
Megérkezik a jótündér, és megkérdezi, hogy te mit kívánna Magyarország?
a.) Hogy törölje el Magyarország összes tartozát (értelemszerűen a devizatartalékok teljes megszűnésével együtt),
b.) Vagy fixálja mondjuk egy csődközeli európai állam szintjén(!) a kamatokat és a CDS-t, mint például a Portugál és Spanyol, vagy Ír manapság érvényes kamatszinten és engedje megduplázni a tartozásunkat, azzal a feltétellel, hogy abból FEJLESZTHESSÜNK és ÁTALAKÍTHASSUNK, valamit KIVÁLTHASSUK a devizahiteleket.
Te mit válaszolnál?
Ennek alapján gondolom egyértelmű a válaszom a kérdésedre: Akinek a 20.000 Ft gondot okoz a 100.000 Ft-ból (hogy arányos legyek), azt az sem menti meg, és akkor sem fog "jól élni", ha nem kell törlesztenie. Mert akkor is pontosan ott lesz, ahol most. Magyarán, ettől nemhogy jól nem lehetne élni, hanem még csak JOBBAN SEM!
Az ország szempontjából pedig, ha az "a" választ választanád, akkor valójában mi is történne? Az égvilágon semmi. Többet tudnánk költeni, ha abból indulunk ki, hogy nem adósodhatunk jobban? NEM. Egészen pontosan ugyanis még csak annyit sem tudnánk költeni, MINT MOST! Furcsa, nem? Érdekes dolog például az infláció és egyebek :)
Node, mégiscsak képzeljük el ezt a csodát. Mi történne errefelé másnap? Körülbelül AZONNAL máris megérkezne az igény legalább 3.000 milliárd forintra, mondván "most már aztán van pénz, hiszen nincs adósság!" ugyebár. Merthát, akkor jönnének a nyögdíjasok, orvosok, tanárok, tűzoltók, rendőrök, katonák, hivatalnokok, segílyesek, mert ez a rengeteg ELTARTOTT mind-mind csak a kezét tartaná, hogy akkor mostantól neki több jár, és ő mostantól már jól akar élni. Utána jönnének a vállalkozók az adócsökkentéssel és még tovább, hiszen mindenki a "megszerzett pénzt" akarná megszerezni magának, vagy abból minél nagyobbat kikanyarítani a saját részére. Ez pedig nyilván teljességgel irreális.
Az, hogy az állam végre úgy tudja kezelni a pénzügyeit, hogy ne megkötve legyen, hogy csak a fogyasztást preferálhassa, hanem fejleszthessen is végre, az meg egy teljességgel jogos elvárás az én szememben. Márpedig, nem utolsósorban, ha ez az "eltörlő csoda" mégis megtörténne, akkor fejlesztésre ezer évig nem kapnánk egy fillért sem, hiszen nem adósodhatunk el ugyebár, de nem is adnának, hiszen úgysem fizetjük vissza... azaz, konzerválódna minden ott ahol van, egészen pontosan innen rohadna le a sárga földig.
Azaz, ha megfeleződne a magyar adósságszolgálat kamat+egyéb terhelése, akkor sem lennénk előrébb, mert nem tudnánk jobban élni. Hasonlóképpen a lakossághoz is, DE TERMÉSZETESEN abban az esetben amit te is írtál. Nyilvánvaló, hogy AHOGY a magyarság eladta magát adósrabszolgának, az képtelen és döbbenetes állapot, ebben az esetben ugyanis gyakran arról van szó, hogy a két kereső ÖSSZESEN nem keres annyit, mint amit törleszteni kellene! Vagy akár össze is mérhető azzal, és ezért "nyomorognak" a szép nagy házban és autoval, ezért akarnak menekülni a hitelből, csakhát ez lehetetlen, hiszen nincs olyan vadbarom, aki többet adna valamiért, mint amennyit az ér. Ezért is mondtam, hogy ebben nem kevés házasság megy tönkre, és akkor a sérült gyerekek egész generációjáról még szót sem ejtettem.
De ez már egy más kérdés.
Azaz, szerintem aki LAZÁN tudja fizetni a törlesztőt, annak SEMMIKÉPPEN sem számítana, ha nem kellene törlesztenie, mert az nem hozna változást az életében. Ezzel szemben, akinek kuporgatnia kell, megvonni a szájától az ételt, annak ez csak annyit segítene, hogy kicsit kevesebbet kell megvonnia magától, de ettől még továbbra is insígben és rossz közérzettel élne.
És ez akár az országra, akár egy emberre is igaz.
De ellentétben az emberekkel, az országnak semmi gondja nincs a törlesztéssel, még akkor sem, ha nemhogy nem privatizálni fogunk, hanem növelni az állami vagyont.
Mert megtehetjük.