Re: Gazdasági növekedés
Netmaster Előzmény: #3770312/A. Tervgazdaságról szó sem volt. :) Nem vonom kétségbe a pénz használatát cserealapként (alapvető igény van rá), de univerzális értékmérésre attól még nem lesz alkalmas. Hogy egy másik kézenfekvő problémát említsek, externáliák. Felhozhatnám kézenfekvő példaként a lehalászást vagy az erdőirtást, de ott a bioetanol is, aminek valódi költségét nem a benzinár, hanem az emelkedő élelmiszerárak hordozzák (természetesen az élelmiszerek árába sok egyéb is belejátszik, ez csak egy nyilvánvaló hatás a sok közül). Az is csak nekem fura, miért kerül a kínai munkaerő töredékébe az amerikainak, értve ezalatt a munkájuk ellenértékét? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy komoly gond van az értékmérő szereppel.
2/B. Néhány szóra azért álljunk meg a kamatra adott plusz pénzmennyiségnél. Mi történik, ha ilyenkor nem növekszik tovább a gazdaság, a pénzt viszont kamatokkal együtt vissza kell fizetni? Ha jól sejtem, vagy jön a FED-féle pénznyomtatás/infláció, vagy kötelező árcsökkenés, vagy gazdasági csökkenés.
4. Azért nem mélyfilozófia, mert a gazdaságot valamilyen elvek mentén építeni kell, a GDP szentté avatása is egyfajta filozófia. A GDP-nél tényleg nem számít, miről van szó, csak legyen pénzbeli értéke, és vegyék az emberek. És pont az a fő problémám, hogy az életszínvonal, amit nem a javakhoz való minél korlátlanabb hozzáférésben határozok meg, hanem az élettel való elégedettségben (és ami így valószínűleg nem azonos azzal, amit te életszínvonalnak nevezel), egyáltalán nem javul. Neked nem tűnik fel, hogy ha ilyen mértékű emelkedés volt a világszintű termelésben, gazdasági aktivitásban mondjuk az 50-es évekkel összehasonlítva, akkor most valahol a Kánaán szintjén kéne élnünk ahhoz képest? :) Oké, ez sem egzakt mérhető dolog, de nyilvánvaló, hogy ami történik helyette, az a termelés-fogyasztás ciklus fenntartása és fokozása (vegyél újat, dobd ki a régit), mert attól emelkedik a GDP.
5. Igen, erről van szó, a reál GDP-t ehhez az inflációs kosárhoz mérik, tehát vagy ez közelíti a valós inflációt (amit a 2-3%-os tervek alapján erősen kétségbe vonok), vagy a vele számolt reál GDP a legkevésbé sem valós.