Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Gazdasági növekedés

Netmaster Előzmény: #376961

Válaszok idősorrendben (korábbival kezdve):

1. A kifejezést hagyhatjuk, de a GDP-ben a lényeg (és amilyen értelemben próbáltam haszálni) továbbra is a fogyasztás pénzben kifejezett összege, nem?

2. Ne haragudj, de a "természetes és szükséges folyamat" kifejezés maszlag, nem tudom értelmezni. :) Ott kezdődik, hogy pénzbeli értéket rendelni teljesen különböző dolgokhoz, és az alapján összehasonlítani őket már nem természetes. A másik alapvető dolog meg az, hova és hogyan kerül a plusz pénzmennyiség, mert onnantól kezdve, hogy hitelről van szó, a pénzmennyiség növekedése már nem egy természetes jelenség, hanem egy ördögi kör, ami nélkül nem egyszerűen nem növekszik, hanem összeomlik a gazdaság.

3. Valóban, elnézést, nem akartam félreérthető lenni, nem analógiának szántam a kettőt.

4. Valószínűleg semmiben. :) Illetve a pénz nem alkalmas univerzális értékmérő szerepre. Ha valós gazdasági teljesítményt akarunk mérni, sokkal inkább az egyes termékek, szolgáltatások életre, életminőségre gyakorolt hatását kéne vizsgálni. Vajon a dohányzás mennyivel járul hozzá a GDP-hez a dohánytermesztéstől a kórházi kezelésekig sok-sok területen? Vagy ott vannak az autók, az autógyártás igen összetett gazdasági tevékenység, akkor most az a jó, minél több autó van, és járjon mindenki kocsival, hiszen az jó a gazdaságnak? Mindenhol a GDP növekedését nézik, holott sokkal célravezetőbb lenne a minél kisebb gazdasági tevékenységgel elérhető minél nagyobb társadalmi hasznot keresni.

5-6. Ez idáig tök jó, de hogyan mérjük az inflációt? Tehenes példában egyszerű, való életben kevésbé. USÁ-ban 2-3%-os inflációt jósolnak idénre, ez hihető? :)