Re: drawdown
Előzmény: #344389Re: Amatoregy
"te tőzsdézel egyébként?"
Nem, nem értek hozzá. De ezt már írtam :) Ettől függetlenül annyit megtanultam, hogy 9,5-12% között nem kell ész a hozamok létrehozásához, mert veszel pár megbízható alapot, lekötöd a pénzed és kész. Ahhoz, hogy kockázatot is vállalj, szerintem ahhoz legalább ennek a dupláját kellene átlagos hozamban virítani. :)
Re: Atticus
"Nem értem mitől beszédtéma a tevékenysége."
Azért, mert sokat publikált, ami beszédtéma lett. Azóta pedig, amióta róla elnevezett alap is van, főleg beszédtéma lehet a tevékenysége, hiszen az alapról beszélve is róla beszélünk. Ez a konkrét topic pedig konkrétan róla szól :) És ez a topic még jóval az alap ötlete előtt indult, szóval még csak arról sem lehet szó, hogy MOST róla csámcsogunk.
"Aki részletesen figyelte minden lépését az elmúlt 10évben az érti Őt még így is.."
Én például nem értem.
Re: Holnor
"ezért is jegyeztem meg korábban, h nm igazán értem a panaszkodó jegyzőket"
Én péládul nem is panaszkodtam. De más sem. Én például egyetlen olyan hozzászólást nem olvastam eddig, amely azért panaszkodott volna, hogy miért -13%-on áll az árfolyam. Bagatell egy olyan alapnál, ami akár teljes egészében megsemmisülhet. Valójában tehát senki sem panaszkodott azért, hogy Attila "megígért volna ekkora vagy akkora hasznot, most meg hol van ez". Bár meglebegtette nem egyszer a plusz 100%-ot, de inkább az ennél többet mint célt, valamint jellemzően mindig a hedge fund portfolió sikerességéről beszélt és arra mutogatott (beetetés), DE tényszerűen SOHA nem fordult elő az, hogy azt írta volna, hogy bármit garantálna, sőt, kifejezetten sokszor jelezte, hogy akár az egész pénzt is el lehet bukni. Ehhez ráadásul feltette a legkorrektebb elszámolást ami a jutalékát illeti, ezzel mindenki tisztában volt és tisztában van. De nem is reklamált ezzel kapcsolatban senki, aki pedig mégis ezzel próbálkozott, annak azonnal el is lett mondva, hogy itt nincs alapkezelési díj a klasszikus értelemben, a sikerdíj pedig csak az abszolult értékben pozitív zárás után értelmezhető.
Vagyis ebben nagyot tévedsz:
"a tájékoztatás teljesen korrekt volt, csak egyesek rosszul mérték fel a kockázatokat."
Mert éppen ez volt fordítva. A kockázatot MINDENKI felmérte, senki sem ezért panaszkodott, hogy éppen bukóban van az alap. Éppen a tájékoztatás volt az, ami nem volt korrekt, hiszen egy interaktívan beszélgető, rengeteg információt megosztó, a jövőképet felfestő, lépéseit megmagyarázó emberről volt szó az alap indulása ELŐTT, aki egészen jól felépíti a stratégiáját és bár van pár bukó húzása, azért a pozíciói többségét haszonnal zárja. Azóta meg erről szó sincs, nem zárja a pozíciókat(!), nem azt csinálja, amit korábban mondott és nem úgy tőzsdézik, ahogy annak a szabályait korábban lefektette. Sok szempontból éppen annak az ellenkezőjét csinálja.
És EZT a kockázatot nem látták a befektetők, mert ezt nem is láthatták, ki gondolta volna, hogy Attila egyáltalán nem úgy fogja ezt az alapot kezelni, mint ahogy a saját hedge fundját kezelte, és amire állandóan mutogatott, hogy ugyanígy fogja tovább csinálni ebben az alapban a dolgokat! Ez volt az inkorrekt.
Az pedig, hogy a kérdésekre, felvetésekre, a befektetői kérdéseire a topic megszűntetésével reagál, az egyáltalán nem a stabil alapokon nyugvását mutatja, hanem azt, hogy nem tűri a véleményt még a saját befektetőitől sem. Én meg erre mondtam, nekem ez nem tetszik, mert kicsit kezd fordítva ülni a lovon.
"az más kérdés, h ekkora negatív hozamra nm igazán lehetett számítani, de egy hf-nál ez benne van a pakliban."
Semmi gond nem lenne ezzel, hiszen ez éppen nagyon jól látható a tőzsdei árfolyamokon: Valójában a befektetők többségét még az alap értékének 40%-os elvesztése sem érdekelte, akkor sem volt számottevő mozgás. Az alap vagyonának jellemző 30% körüli vesztesége sem indukált sem tömeges kilépést, sem áresést: Jellemzően még ekkor is 110.000 Ft körüli értéken cseréltek gazdát a részvények. Vagyis, valójában az egész év során BÁRKI bukás nélkül kiszállhatott. Én is így tettem. Tehát nyilván nem volt negatív hozamról szó a pozíció zárásakor szinte senkinél sem, aki pedig nem realizálta a veszteséget idén, annak ez még nem veszteség, csak "rosszul néz ki".
Az hogy elbukja a pénzem, az kevésbé zavart volna, mint az, hogy nem dolgozik és azt mutogatja, hogy éppen kivel... szóval, értitek. Nem az a baj, hogy valaki rossz jegyet hoz haza, hanem ha meg is magyarázza, vagy közli, hogy az engem ne érdekeljen, mert semmi közöm hozzá.
Persze, legalábbis szerintem :)