Re: drawdown
Előzmény: #342871Én eddig nem bíráltam (itt). Viszont, az egyszerűség kedvéért, nekem volt Nyilasi2015-öm, és el is adtam, szerencsére én még veszteség nélkül.
Pár apróság.
Az alapból nem lehet pénzt kivonni, mivel zárt. Ennek megfelelően valójában csak annyit lehet adni-venni, amennyire vételi-eladási ajánlat van a tőzsdén, és amekkora ajánlat van. Ebből következően semmiféle lehetőség nincs nyomásgyakorlásra(!) az alap kezelője felé, hiszen tökéletesen mindegy az árfolyam, az alapban tartott vagyon 2015 decemberéig az alap kezelőjének a kezében van és pont. Azaz, nem lehet "eladásba menekülni", visszaadni a befektetési jegyet, merthogy ez egy részvény. Más szavakkal: Most értettem meg, hogy miért lett zárt az alap. Nem azért (bár abban is van valami), mert nem tudják a befektetők, hogy mikor érdemes kiszállni, hanem azért, hogy a portfolió ne lehessen megbontható, abból ne lehessen pénzt kivonni a lejárat időpontjáig. Ügyes!
Viszont éppen ebből következik, hogy tökéletesen mindegy, hogy Attila mit ír, vagy nem ír a blogjába, mert nem lehet az alapját tönkretenni, ahogy annak az árfolyamára sem lehet hatással kívülálló, mivel mesterségesen még csak lenyomni sem lehet.
Ami azonban lényeges: Engem például az győzött meg a jegyzésről, hogy Attila folyamatosan publikált, írta le a véleményét emberi nyelven (számomra a pip=Picture in Picture), azaz úgy érezhette minden befektető, hogy a blogba írás nem szűnik meg PÁRHUZAMOSAN az alap elindulásával. Persze Attila soha nem írta és ígérte, hogy ha az alap elindul, akkor is fog publikálni, de szerintem egészen nyilvánvaló, hogy ez motivált egy csomó embert. Az, hogy valami olyannak a részei lesznek a többi befektetési alappal szemben, amihez érteni is fognak, amit érteni is fognak.
Namármost ehhez képest ez pont eltűnt. Innentől egy lett az alap a sok közül, ahhoz képest azonban szánalmas teljesítménnyel, magyarázat nélkül, jövőkép nélkül, és mindehhez nőket, hawaiit, DJ-t postolgatva. Engem ez felháborított, mert ha nem megy a szekér, akkor nem ezeket kellene postolni. Mert ha ezt paródiának fogom fel, akkor az sajnos annyit jelent, hogy a befektetőinek nyom egy fricskát, hogy miközben ő csajozik, utazik, bulizik, aközben nem is érdekli, hogy mekkora bukóban van az alapja.
És ha megnézem, gyakorlatilag nem is történt semmi több mint fél év alatt, volt egy jó nyitóidőszak és onnantól egy nagy bukta, majd a stagnálás. A semmi.
És én ekkor döntöttem úgy, hogy eladom. Csak a hab a tortán, hogy azóta a tőzsdei árfolyam is csúnyán bezuhant, illetve az, hogy már az adás-vételi topic is törlésre került - pedig aki azt is olvasta, az láthatta, hogy amit írok, nem egyedi vélemény: Mindenki azt hiányolta, hogy azóta, hogy "ennyi pénze lett", azóta már nem alacsonyodik le a befektetőihez Attila, nem ír semmit, csak süket dumát arról, hogy azt mondták: Ne blogoljon. Vajon azt is mondták, hogy ne is nyerjen a tőzsdén? Mert ebben az időszakban szinte minden alapnak sikerült, csak neki nem. Ahogy azt is el tudom képzelni, hogy a MOL és az OTP beszól a Concordiának, úgy azt is, hogy nem is történt ilyen. Ámde még ha így is lenne, akkor is igaz maradna az, hogy MINDEN MÁSRÓL akkor is írhatna azt, amit akar. Mert miért ne. Az, hogy a Yen árfolyamáról, vagy az USA pénzpiacáról ír, az nyilván nem sértheti senki érdekeit, főleg egy olyan időszakban, amikor még csak igaza sincs.
Egyébként, a kibocsájtás előtti utolsó blogbejegyzéseiben már látszódott, hogy "valami nem stimmel", mert azokban már elég furcsa dolgokat írt, például az építőiparról és az ingatlanok négyzetméter áráról. De ez már egy egészen más kérdés :)