Re: Magánnyugdíjpénztárból vissza államiba: mit nyernek és mennyit bukhatnak a tagok?
prospero Előzmény: #327479banyaiz, én másképp számoltam azokkal a feltételekkel amiket ez a Tóth András nevezetű biztosítási ügynök mondott a TV2 napló riportjában, aki szerint egy fiatal embernél 120 nettó jövedelem után a várható állami nyugdij 30-40 ezer forint lesz, tehát kb 30%-os helyettesítési rátával számolt, amennyiben fennmarad a mnyp rendszer.
Ennek a változásnak az oka, ugye a demográfiai helyzet romlásában keresendő - már kívülről fújja mindenki.
Nézzük mi lesz a mnyp-i megtakarítással, mivel látjuk, hogy az állami pillérből nem sok jóra lehet számítani. Hivatkozva ismét erre az ügynökre aki szerint 150x nagyobb tőkére van szükséged a kívánt nyugdijhoz viszonyítva. Állítólag egy 1978-as átlagos színvonal fenntartásához 140k nettóra van szükséged a jelenben. Tegyük fel, hogy ezt a színvonalat akarod fenntartani. 140*150 az 21 millió forint tőke jelenértéken számítva. Mondjuk vegyük az én esetem, 15 év munkaviszony után van 2,5 millió a mnypt számlámon, már csak 18,5 millió hiányzik és 30 év munkaviszony, ami vagy lesz vagy nem. Tegyük fel, hogy végig tudom dolgozni ezt az időszakot, akkor 51 ezer forintot kellene félretennem havonta. Ez a jövedelmem 8%-a ami kb. 650 ezres bejelentett fizetésnek felel meg. Mondanom sem kell, nem tartozom azon szerencsések közé akik ekkora fizetéssel rendelkeznek. A hozamokkal itt most nem számoltam, mert azok alig vagy egyáltalán nem haladták meg eddig az inflációt, és kb. újkori történelem szerint 10 évente kinéz egy válság. Ez az 45-50 ezer forint már más cikkekben is visszaköszönt, úgyhogy arra tippelek, hogy jó a számításom.
Ha az állami pillér helyettesítési rátája 30%-ra csökken akkor kb. a nyugdijad felét fogod kapni az állami pillérből, felét pedig a mnypt-ból, tehát ha a jelenértéken számított 140 ezer forintot akarod összesen elérni akkor a hátralévő időben min. 325 ezer forintos átlagkeresettel kell számolni minden évben folyamatos munkaviszonyt feltételezve.
1978-as átlagos életszínvonal fenntartásához jelenleg 140 ezer forint nettó kell, az 1978-as átlagkereset pedig kb. 3800-4800 ft volt havonta. Tehát nemcsak a nagy összegeket kell nézni, hogy 10-20 millió lesz hozamokkal növelten, hanem azt is, hogy majd akkor mit tudsz ebből vásárolni.