Re: nincs cím
Amatoregy Előzmény: #316652Sziasztok,
Azt hiszem fordítva ülök a lovon és elvesztettem teljesen a fonalat. (Nem a pozik miatt irom.)
Nézegetem itt az ecserin a diplomához kapott kivonatot és nem értem a kezelési utasítást.
Azt irják, hogy USA-ban deflációs veszély van, ezért kell pénzt nyomtatni.
Adva van q mennyiségű áru és szolgáltaltás tömeg. Ennek ára p. Ha a kereslet meghaladja a kinálatot, akkor az első körben áremeléssel jár együtt, majd fokozatosan követi a termelés novekedése is.
Ha deflációs veszély van, az árcsökkenést feltételez. Vagyis az adott mennyiségű dolgokra azon az áron nincs elég vevő. Ennek több oka lehet, de a két legfontosabb: nincs annyi pénz a rendszerben a fogyasztóknál (hangsúlyozom a fogyasztóknál) vagy drágák.
Miért nincs pénz: mert nincs munkahely, vagy a hiteltörlesztés/kiadások elviszik a fogyasztásra fordítható jövedelem jelentős részét.
Nomármost, az eddig pénzpumpálás pont a fogyasztóhoz nem jutott el. Miből feltételezik, hogy akövetkező adag oda fog jutni. De ha oda is jut, ahhoz, hogy munkahely legyen és meginduljon a fogyasztás:
- először a fogyasztónak kell többlet pénz
- ezt el kell költenien - átmenetileg - novekvő árszinvonal mellett
- majd ezt követi a termék és szolgáltatás mennyiség növekedése ami már beruházásokat és többlet munkaerőt generál.
- Önmagában az államkötvények vásárlása - alapvetően - forgalomban lévő pénz mennyiségét növeli. Ezzel átmenetileg /vagy tartóssan emelkedik az árszinvonal is. Viszont nem biztos, hogy a termékek és szolgáltatások mennyisége növekszik, lehet hogy a kibocsátók/kereskedők - jó szokás szerint - áremeléssel válaszolnak. Ahhoz, hogy ezek is növekedjenek tartós keresletet kell generálni:
- tehát még több pénz kell a fogyasztásra direktben
- az igy generálódó igénynek olyan mértékben kell meghaladnia a jelenlegi kapaticátoskat, hogy csökkenő ár mellett is (az áremelkedés után) a pótlólagos beruházások (gép és ember) megtérüljenek és legalább akkora jövedelmet biztosítsanak mnt az n-1 szinten.
Nos a fentieket jól összehánytam, viszont ha belegondolunk akkor én (de lehet, hogy más sem érti).
Vagy olyan mértékben kell generálni a fogyasztás (és itt kormányzati kiadások jöhetnek számításba) ami a jelenleg sem kicsi eladósodottságot növeli. Mi lehet ilyen?
- valami nagyszabású program (autópálya, vasút, új infrastruktúra) vagy
- háború.
Az elmúlt időszakok tapasztalatai azt mutatják, hogy igazán nagy hirtelen növekedés csak az utóbbi (vagy nagyszabású természeti katasztrófa után) következett be.
Szóval én nem látom hirtelen, hogy miért oldaná meg a pénznyomtatás (ha nem a fogyasztónak megy) a problémát. Ha meg a fogyasztónak megy, az inkább az infla irányába hat. Azt is nehéz lesz egy idő után megfogni...