Re: nincs cím
sbbacsi Előzmény: #306766Az a baj, hogy te egy olyan globális világrendből indulsz ki, ami eddig volt és való igaz: eddig tényleg szépen működött.
Én meg nem. Én abból indulok ki, hogy nem minden fog úgy működik holnap, mint ma.
Örök érvényű igazságnak tűnik, hogy oda megy a pénz ahol pénzt tud csinálni. És a pénz mindig pénz is tud csinálni. Ez az alapja gyakorlatilag az egész mostani világgazdaságnak.
Én meg azt látom, hogy akárhova megy a kinyomott friss pénz, valahogy nem jön össze. Egyik oldalon termelés- és fogyasztáscsökkenés, leálló gazdaság, a másik oldalon eladósodott államok. Miért lenne furcsa, ha egyszer csak az egész hozzáállás átalakulna?
De ezen kár vitázni, filozófiailag eltér a nézetünk. A globális nézet működött és működik még jó ideig, amiről te írsz. Amihez nem kell más, csak pénz. Nálam meg a jóval földhözragadtabb elvek érvényesülnek, ahol a növekedéshez más is kell: vannak fizikai korlátok a bemeneten és kimeneten is. Amiről én írok lehet, hogy soha nem jön el, de arra a fejemet teszem, hogy az előjeleit látjuk most. Aztán lehet, hogy újra fordul egyet az egész világ... csak ez most még nem látszik, én meg addig nem vetítem ki magamnak a rózsaszín képet. Ennyi.
Hogy közvetlenül a cikkre is reagáljak:
1. A 2011-es költségvetéssel épp az volt a gond, hogy semmi konkrétat nem lehetett látni róla. Ha lehet és jó akkor nyilván változik majd a megítélésünk is. Adná az ég!
2. Még ha ki is derülnek a részletek és jók akkor is jön az eredeti probléma, amiről írtam: megint várni kell, hogy vajon megcsinálják-e amit leírtak... vagy elszállunk megint, mint ahogy eddig mindig az utóbbi 1-2 évtizedben.
A véleményem ez ügyben nem változott... mindig várni kell a magyar kormányra. Arra is, hogy lesz-e vmi értelmes átalakítás végre... és általában arra is, hogy csak simán hozza-e a számokat akármilyen idióta módon, megint halogatva a reformokat. Nem tudom te hogy látod, de sztem 1-2 szar kísérlettől eltekintve erre várunk 20 éve mind.