Hozzászólás
kerikomaSziasztok!
Gondoltam megosztok veletek egy jó kaja receptet, szombaton készítettem asszonykám szülinapjára, 12 felnőttnek 8 gyermeknek bőven elég volt. Nem tudom mi a neve, mi tárcsás gyros-nak hívjuk. Hozzávalók: 5 kg disznó comb, kb 4 kg vöröshagyma, 10-12 gerezd fokhagyma, 3 cs gyros sültek fűszerkeverék, 30 dk füstölt szalonna vagy sonka.
Csütörtök este az 5 kg disznócombot kb 2 cm-es kockákra vágtam, bele raktam egy tálba és rétegesen rászórtam a fűszerkeveréket. Alufóliával lezártam és beraktam a hűtőbe. Szombaton dél után a hagymát felkarikáztam a fokhagymával együtt, a szalonnát vagy sonkát felkockáztam. Vacsorát fél hat-hatra terveztük, ezért délután 3 órakor begyújtottam a tárcsa alá. A forró tárcsán először a szalonnát kell megpirítani, mikor szépen megpirult rá kell önteni a be pácolt húst. Kb 1 percig intenzíven kell keverni amíg a hús meg nem pirul, aztán fel önteni vízzel, hogy lepje el a húst. Néha néha meg kell kevergetni és ahogy fő el a víz úgy mindig kicsit sűrűbben kevergetni.Ha el főtt a víz ismét fel kell önteni és utána harmadszor is. Ha a 3 víz elfőtt (ez kb 2 óra) rá lehet rakni a hagymát, fokhagymát és sűrűn kell kevergetni, amikor a hagyma összeesett és jól összekeveredett a hússal és a hús is enyhén megpirul le lehet alítani a gázt és kész van a finom vacsora, sültkrumlival és salátákkal tálaltuk.
Javaslat a vacsora elött egy 3 cent páleszt meginni, vacsora közbe pedig jó vörösborral öblögetni.