Regisztráció Elfelejtett jelszó

hozamgarancia

ikszf

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Úgy hallottam, hogy 2010. év elejétől életbe lépett egy hozamgarancia (szolgáltatás), amely garantálja, hogy a teljes járulékfizetési időszak alatt összességében a hozam nem lehet kisebb, mint az egyes évek fogyasztói árindex növekedése. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem:

1. Úgy tudom, hogy a HVG 2010-es TB különszámában jelent meg erről a pontos szövegezés. Sajnos ez nekem nincsen meg. Tudnának esetleg adni egy forrást, ahol a szó szerinti (törvény)szöveg elolvasható?

2. Ha jól értettem, akkor gyakorlatilag egy részvénytúlsúlyos portfólió is kockázatmentessé válik, mert az inflációval megegyező hozam mindenképpen garantált.

Egy egyszerűsített példával élve befizetek 5 millió forint járulékot 40 év alatt, aminek a fogyasztói árindex-szel növelt értéke 40 év múlva legyen 40 millió ft. Miközben én végig egy részvénytúlsúlyos portfólióban tartottam a pénzem. Tegyük fel, hogy nyugdíjazásom előtt egy nagyon sötét 20 év köszönt a világgazdaságra, és a portfólióm értéke még a befizetett járulékok összegét sem éri el, hanem csak 1 millió ft lesz.

De a hozamgaranciának köszönhetően én akkor is a 40 millió ft nyugdíjrészesedésre tarthatok igényt?

Sarkított és extrém forgatókönyvvel íródott a példa, de a működés elvét szeretném tudni, és azt jól mutatná a példa.

3. Ki állja a garanciát? Az állam, vagy maguk az egyes pénztárak? Létrehoztak mögé egy garanciaalapot, vagy mi fogja garantálni, hogy 30-40 év múlva folyósított nyugdíj esetében ez valóban így lesz?

4. Csak a magánnyugdíjpénztárra vonatkozik a hozamgarancia, vagy az önkéntes nyugdíjpénztárakra is?

Köszönettel:

XY